Skip to main content

Έρευνα: Περισσότερες από τις μισές λίμνες παγκοσμίως στερεύουν

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζουν το ύψος των υδάτων στις λίμνες.

Περισσότερες από τις μισές λίμνες σε όλο τον κόσμο έχουν συρρικνωθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για λύσεις στη διαχείριση των υδάτων.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι κύριοι ένοχοι για αυτήν την εξέλιξη.

Οι φυσικές λίμνες περιέχουν περίπου το 87% του γλυκού νερού της Γης. Μόνο το 3% του νερού της Γης είναι γλυκό.

Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τον υδρολόγο Fangfang Yao του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι μεγάλες λίμνες του κόσμου παρουσιάζουν εικόνα συρρίκνωσης σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ομάδα μέτρησε τη μεταβολή της στάθμης του νερού σε σχεδόν 2.000 λίμνες και υδάτινους όγκους σε όλο τον κόσμο, με την έκθεση να βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2020. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίμνη Μιντ έχασε τα δύο τρίτα του νερού της σε μια περίοδο 28 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΟΗΕ: Η πενταετία 2023-2027 θα είναι η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί

Την Τετάρτη, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η περίοδος 2023-2027 θα είναι η θερμότερη πενταετία που έχει ποτέ καταγραφεί, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και του μετεωρολογικού φαινομένου El Niño.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό μέχρι το 2027 να έχει ξεπεραστεί για πρώτη φορά το όριο – κλειδί της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν δεν είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ απηύθυνε προειδοποίηση πως το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτήν την χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα ρεκόρ.