Skip to main content

Ακτιβιστές έβαψαν το νερό σε εμβληματικό συντριβάνι μαύρο- «Θα το πληρώσουν από την τσέπη τους»

Massimo Percossi/EPA

Ήταν μία πράξη κατά του περιβάλλοντος από βανδάλους, είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

Μια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα στην Ιταλία έριξε αυτό που περιέγραψε ως «ένα μαύρο υγρό με βάση το κάρβουνο» στο νερό του διάσημου Fontana dei Quattro Fiumi (Σιντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών) της Ρώμης – για να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μαύρο μέλλον που περιμένει ανθρωπότητα».

«Το μέλλον μας είναι τόσο μαύρο όσο αυτό το νερό», ανέφερε η ομάδα που ονομάζεται Ultima Generazione, ή Last Generation, στην ιστοσελίδα της. «Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή και με την άνοδο της θερμοκρασίας, είμαστε εκτεθειμένοι στην ξηρασία από τη μια και στις πλημμύρες από την άλλη», πρόσθεσε και προειδοποίησε: «Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, αλλά αν δεν φτάσουμε αμέσως τις εκπομπές ρύπων θα είναι τρομερά».

Οι φωτογραφίες έδειχναν ακτιβιστές, φορώντας πορτοκαλί γιλέκα, να στέκονται μέσα στο σιντριβάνι. Ξεδίπλωσαν πορτοκαλί πανό που έγραφαν στα ιταλικά: «Το μέλλον μας είναι μαύρο σαν αυτό το νερό», καθώς πλήθη θεατών έβγαλαν φωτογραφίες.

Όπως αναφέρει το CNN, πιστεύεται ότι είναι η ίδια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα που οργάνωσε διαμαρτυρίες σε άλλες ιταλικές ιστορικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Barcaccia στη βάση των Ισπανικών Σκαλιών στο κέντρο της Ρώμης, όπου έριξαν μαύρο υγρό στο σιντριβάνι την 1η Απριλίου.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες είδαν ακτιβιστές να προσκολλώνται σε ιταλικά αριστουργήματα τέχνης σε τοποθεσίες όπως τα μουσεία του Βατικανού και οι γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

«Είναι παράλογο αυτή η χειρονομία να σας σοκάρει όταν βιώνουμε μια έκτακτη κατάσταση ξηρασίας που θέτει τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας σε κρίση», είχε πει η ομάδα για τη διαμαρτυρία της τότε.

Μέλη της ομάδας συνελήφθησαν από την αστυνομία και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραμόρφωση δημόσιου μνημείου.

Εμβληματικό έργο τέχνης

Το σιντριβάνι που βρίσκεται στη διάσημη πλατεία Piazza Navona στη Ρώμη, σχεδιάστηκε από τον Ιταλό γλύπτη Gian Lorenzo Bernini το 1651.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σαντζουλιάνο καταδίκασε τη διαμαρτυρία των ακτιβιστών και είπε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει «να πληρώσουν από την τσέπη τους».

«Πρέπει να καταγράψουμε μια ακόμη παραμόρφωση που θέτει σε κίνδυνο την ομορφιά ενός από τα εμβληματικά έργα τέχνης του έθνους μας», είπε ο Σαντζουλιάνο.

«Πράξη κατά του περιβάλλοντος από βανδάλους»

«Όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, πρόκειται για πράξεις κατά του περιβάλλοντος το οποίο ισχυρίζονται ότι θέλουν να υπερασπιστούν, επειδή η έννοια του τοπίου περιλαμβάνει όσα όμορφα πράγματα σε αιώνες ιστορίας έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη ιδιοφυΐα», πρόσθεσε.

«Τώρα πάλι, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ νερό για τον καθαρισμό και τα έξοδα για την αποκατάσταση της κατάστασης του μνημείου» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να πληρώσουν πάλι οι Ιταλοί πολίτες αλλά οι «οικολογικοί βάνδαλοι», όπως χαρακτήρισε τους ακτιβιστές.

«Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει νέους κανονισμούς εναντίον τους το συντομότερο δυνατό» κατέληξε