Skip to main content

«Δύσκολο εγχείρημα η σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων στην ΕΕ»

«Ήταν σημαντικό για το ΕΛΚ να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει το σχέδιο άμεσης μετάβασης σε αντλίες θερμότητας, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του REPowerEU», τονίζει ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

«Τα φθοριούχα αέρια τυγχάνουν εφαρμογής σε πολλαπλές συσκευές και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Η αναθεώρηση του Κανονισμού για τη μείωσή τους δεν ήταν εύκολο εγχείρημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έχει το ρόλο του σκιώδους εισηγητή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι τη δραστική μείωση των φθοριούχων αερίων, υποστηρίζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε την αναφορά σχετικά με την αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού (1η Μαρτίου).

Όπως σημειώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος, επιδίωξε «να εξασφαλιστεί μια ολιστική προσέγγιση που να εστιάζει στην τεχνική σκοπιμότητα, την ενεργειακή απόδοση, λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους του REPowerEU, κάτω από τη τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση» και, τελικώς, έπειτα από διαπραγματεύσεις, η ευρεία πλειοψηφία υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ραγδαία μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων και, συνεπώς, των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στο κλίμα.

«Αυτή είναι μια σημαντική συμβολή στην προστασία του κλίματος. Ενισχύσαμε περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής σε ορισμένα σημεία», σχολίασε ο συντονιστής του ΕΛΚ, Peter Liese, στηρίζοντας το έργο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι «ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μέρος του κανονισμού αφορά τον τομέα των αντλιών θερμότητας και, σε αντίθεση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναφορά που εγκρίθηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος προβλέπει την πλήρη απαγόρευση των φθοριούχων αερίων για μεγάλο ποσοστό αντλιών θερμότητας από το 2026 και από το 2027 και το 2028 για διαφορετικούς τύπους αντλιών θερμότητας».

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Κυμπουρόπουλος σημειώνει ότι «η σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων, όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι πολύ φιλόδοξη» και ότι «ήταν σημαντικό για το ΕΛΚ να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει το σχέδιο άμεσης μετάβασης σε αντλίες θερμότητας, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του REPowerEU» και, όπως αναφέρει, «προσθέσαμε μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που οι στόχοι REPowerEU δεν καθίστανται επιτεύξιμοι με τεχνολογίες χωρίς φθοριούχα αέρια».

Ένας άλλος τομέας που αφορά τους νέους στόχους μείωσης των φθοριούχων αερίων και η συμφωνία θα επέλθει με δυσκολία σχετίζεται με την Υγεία. Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρει: «Τα φθοριούχα αέρια είναι απαραίτητα σε πολλές εφαρμογές της καθημερινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών υγειονομικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προέβαλα την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην αναθεώρηση του κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλείς και αξιόπιστες τεχνολογίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΕΛΚ κατάφερε να συμπεριληφθεί μια πρόσθετη ποσόστωση για εισπνεόμενα μετρημένης δόσης (MDI) που θα εγγυηθεί την ασφαλή μετάβαση σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να διακυβεύεται όμως η πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμα για τη ζωή τους φαρμακευτικά σκευάσματα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για τη χρήση των PFAS ως εναλλακτικών στα εξαιρετικά επιβλαβή φθοριούχα αέρια, το ΕΛΚ υποστήριξε ότι οι ουσίες PFAS μακροπρόθεσμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα άλλων φθοριούχων αερίων, όπου και όταν αυτό είναι τεχνολογικά δυνατό».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, «η αναθεώρηση του Κανονισμού δίνει μια τεράστια ευκαιρία για την προώθηση της προστιθέμενης αξίας των ευρωπαϊκών, φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών», καθώς «υπάρχουν πολλές εταιρείες στην ΕΕ που ήδη παράγουν τεχνολογία χωρίς φθοριούχο αέριο, είτε πρόκειται για συσκευές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος είτε για αντλίες θερμότητας» και «οι εταιρίες αυτές δεν δείχνουν μόνο τι είναι τεχνολογικά εφικτό, αλλά και ότι η Ευρώπη πρωτοπορεί στον τομέα αυτό».

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι ο κύριος λόγος για την έντονη αύξηση των φθοριούχων αερίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είναι η αυξημένη χρήση φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου ως ψυκτικά μέσα και τα οποία, ανάλογα με την ουσία (F-gases) έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στο κλίμα, καθώς, «στην πραγματικότητα, είναι 100 έως 24.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του διοξειδίου του άνθρακα».

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα συμβατικά αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία συνήθως απελευθερώνονται ως ανεπιθύμητα υποπροϊόντα (π.χ. κατά την καύση ορυκτών πρώτων υλών), τα φθοριούχα (αέρια του θερμοκηπίου) παράγονται κυρίως και χρησιμοποιούνται ειδικά.

Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός φθοριούχων αερίων στοχεύει στη μείωση των εκπομπών από τον βιομηχανικό τομέα κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ενώ στόχος είναι ιδίως η ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί των φθοριούχων αερίων.

Σημειώνεται ακόμη πως τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, υιοθέτησαν τη θέση τους και για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής, με την οποία δεν επιτρέπεται η παραγωγή, η πώληση, η χρήση, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές χημικών προϊόντων που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει μόνο αυστηρές εξαιρέσεις για τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών ως πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων, για χρήση σε εργαστήρια και για ειδικές εφαρμογές όπως η πυροπροστασία, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα αεροπλάνα.