Skip to main content

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στη Φλώρινα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του χειμώνα (+2.9 °C)

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ειδικότερα, από τη συλλογή των δεδομένων των σταθμών αυτών, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι ο χειμώνας 2022-2023 ήταν ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα και ο 3ος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές.

Οι αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη:

Ειδικότερα, στη Φλώρινα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του χειμώνα (+2.9 °C), και ακολουθούν το Κιλκίς, η Λήμνος, τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη με θετικές αποκλίσεις άνω των 2 °C. Περισσότερες από 60 ημέρες (από τις 90 συνολικά του χειμώνα) με θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα καταγράφηκαν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι υψηλότερες αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας που καταγράφηκαν τον φετινό χειμώνα, καθώς και ο αριθμός των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.