Skip to main content

COP27: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως παράγοντας για την ταχύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ο «αποτρόπαιος πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε όλο τον κόσμο δεν αποτελούν λόγο για να προχωρήσουμε αργά στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένας λόγος για να δράσουμε ταχύτερα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Σούνακ.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες παραχώρησαν ομιλίες κατά τις πρώτες ημέρες της κορυφαίας συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για να επιμείνουν ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να εκτροχιάσει την επείγουσα και συλλογική δράση για την αποτροπή της καταστροφικής θέρμανσης του πλανήτη.

Κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής COP27, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, είχε διατυπωθεί η άποψη ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις, η εκτίναξη του πληθωρισμού και η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής από τη λήψη μέτρων για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, το Σαρμ ελ Σέιχ, για να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με τη μάχη για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

«Η ασφάλεια του κλίματος συμβαδίζει με την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο «αποτρόπαιος πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε όλο τον κόσμο δεν αποτελούν λόγο για να προχωρήσουμε αργά στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένας λόγος για να δράσουμε ταχύτερα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Σούνακ.

«Επειδή η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακριβώς ο τρόπος για να ασφαλιστούμε από τους κινδύνους της ενεργειακής εξάρτησης».

Ένας καταιγισμός σημαντικών εκθέσεων του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες παρέδωσε μια ζοφερή εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης σε μη αναστρέψιμη κλιματική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει «αξιόπιστο μονοπάτι» για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι το φιλόδοξο όριο θερμοκρασίας που αποδόθηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Αναγνωρίζεται ως κρίσιμος παγκόσμιος στόχος, διότι πέραν αυτού του επιπέδου, τα λεγόμενα σημεία καμπής γίνονται πιο πιθανά. Πρόκειται για όρια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.

«Δεν θα θυσιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα κάτω από την ενεργειακή απειλή της Ρωσίας και επομένως πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Σαρμ ελ Σέιχ τη Δευτέρα.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη «ενεργειακής νηφαλιότητας» για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και δήλωσε ότι οι χώρες του παγκόσμιου βορρά και του νότου «πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα της οικονομικής αλληλεγγύης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC