Πέρα από την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας, η καλλιέργεια αγρωστωδών γρασιδιών όπως ο μίσχανθος ευνοεί την αποθήκευση μέρος του άνθρακα που απορροφούν από την ατμόσφαιρα στο έδαφος, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μελέτη συνέκρινε τη δυναμική του εδάφους, δηλαδή την αναλογία άνθρακα-αζώτου και τη μικροβιακή δραστηριότητα, σε βιοενεργειακές καλλιέργειες και συνηθισμένες καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως στις καλλιέργειες βιοενέργειας, η ποσότητα φυτικής ύλης που παραμένει στον αγρό μετά τη συγκομιδή επιτρέπει τη συσσώρευση πολύ περισσοτέρου διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντικά υψηλότερη οργανική συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος, καθώς και μειωμένη απώλεια αζώτου, για καλλιέργειες μίσχανθου, σε σύγκριση με την παραδοσιακή εναλλαγή καλλιέργειας καλαμποκιού και σόγιας», δήλωσε ο Πραβίν Κουμάρ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών.
Ο μίσχανθος αποτελεί αγρωστώδες φυτό που εισάχθηκε στην Ευρώπη από τη νοτιοανατολική Ασία ως καλλωπιστικό φυτό, αλλά η πλούσια παραγωγή βιομάζας του τον έκανε αντικείμενο μελέτης ως ενεργειακό φυτό, σύμφωνα με τον Γεωργοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Δυτικής Μακεδονίας.
Η αναλογία άνθρακα προς άζωτο, που συμβολίζεται με C/N, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για κάθε καλλιέργεια, καθώς πληθώρα βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στο έδαφος είναι ευαίσθητα σε αλλαγές αυτού του δείκτη. Για παράδειγμα, η ικανότητα των μικροοργανισμών να αποσυνθέτουν την οργανική ύλη εξαρτάται από την αναλογία C/N, καθώς χρησιμοποιούν άνθρακα για ενέργεια και άζωτο για την παραγωγή πρωτεϊνών, σύμφωνα με τον Κουμάρ.
Τα φυτά συλλέγουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης. Μετά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, τα υπολείμματα στα χωράφια όπως πεσμένα φύλλα και εναπομείναντα φυτά, διασπώνται από τα μικρόβια, και γίνονται μέρος του εδάφους.
Η μελέτη διαπίστωσε πως όταν τα υπολείμματα είναι πάνω από μια ορισμένη τιμή, τότε το επίπεδο C/N είναι τόσο υψηλό που τα μικρόβια δεν μπορούν να αποσυντεθούν, και συνεπώς η συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος ενισχύεται σημαντικά.
«Αυτά τα αγρωστώδη φυτά είναι μια πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της απομόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος», δήλωσε ο Ενρικέτα Μπαρρέρα, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.