Skip to main content

Ο Συνασπισμός Ουδετερότητας Άνθρακα επεκτείνεται σε 19 χώρες-μέλη

Λίγο πριν την κλιματική Διάσκεψη Κορυφής COP24 του ΟΗΕ το Δεκέμβριο, 19 χώρες υπέγραψαν το Συνασπισμό για το Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα, δεσμευόμενες να επιταχύνουν τη μετάβαση της οικονομίας σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η Δήλωση του Συνασπισμού για την Ουδετερότητα Άνθρακα έχει υπογραφεί από τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Αιθιοπία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, το Μεξικό, και τη Σουηδία.

Ο Συνασπισμός Ουδετερότητας Άνθρακα προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής «Ένας Πλανήτης» τον Δεκέμβριο του 2017, και είναι μια πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας και των Νήσων Μάρσαλ για την επίτευξη φιλόδοξων ενεργειών για τη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού, που στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το δεύτερο μισό του αιώνα.

Τα 19 μέλη έχουν εγκρίνει τώρα ένα σχέδιο δράσης για την οικοδόμηση μίας παγκόσμιας δυναμικής για την ανάπτυξη ισχυρών μακροπρόθεσμων κλιματικών στρατηγικών. Το Σχέδιο Δράσης θα λάβει υπόψη τα επιστημονικά συμπεράσματα επικείμενης ειδικής έκθεσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το όριο αυτό αποτελεί τον υψηλότερο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού. Η έκθεση αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επείγουσας παγκόσμιας δράσης, εάν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2100.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναπτύξουν και να μοιραστούν τις στρατηγικές τους, τις εμπειρίες, τα δεδομένα και τα εργαλεία τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2020 και να προωθήσουν αυξημένες φιλοδοξίες από όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών.

Τα μέλη του συνασπισμού θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν και να μοιραστούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές μείωσης των εκπομπών πριν από το 2020. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να έχουν την κλιματική αλλαγή σε κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της κάθε κυβέρνησης, προωθώντας παράλληλα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η μετάβαση.