Skip to main content

Μ. Βρετανία: Μείωσε το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά 30% σε εννέα χρόνια

Πριν από εννέα χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία παρήγαγε σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και άνθρακα. Το 2018, αυτό το ποσοστό έπεσε κάτω από το 45%, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με ανάλυση του δημοσιογραφικού οργανισμού The Conversation.

Καθώς η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε, η ζήτηση μειώθηκε και το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με οποιαδήποτε χρονιά από το 1994.

Το 2018, η Βρετανία δεν παρήγαγε καθόλου ενέργεια από άνθρακα για μία περίοδο-ρεκόρ 1.898 ωρών. Ενδεικτικά, το 2016 η επίδοση αυτή ήταν μόλις 200 ώρες. Η ανάλυση δείχνει ότι η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 27 τεραβατώρες κατά τη διάρκεια των τριών ετών από το 2015. Η παραγωγή άνθρακα έπεσε για έκτη συνεχή χρονιά και η χώρα τώρα περνά σημαντικές περιόδους χωρίς χρήση άνθρακα.

Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής άνθρακα κατά μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καλύπτουν τη σημασία του σε περιόδους όπου η ηλεκτρική ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του κύματος ιδιαίτερης κακοκαιρίας τον Φεβρουάριο του 2018, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας βρέθηκε υπό σημαντική πίεση και ο άνθρακας πέρασε στο προσκήνιο για να παράσχει σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας. Καθώς η παραγωγή άνθρακα πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2025, το ηλεκτρικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καταλήγει η μελέτη.