Skip to main content

Μετακινήσεις πληθυσμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια έως το 2100 λόγω κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του αιώνα, ενώ η νοτιοανατολική Ασία θα είναι η πιο ευάλωτη περιοχή, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, προειδοποιεί νέα έκθεση της Αναπτυξιακής Τράπεζας Ασίας και του Ινστιτούτου Κλιματικής Έρευνας Πότσνταμ.

«Η μετανάστευση είναι ένα διαρκές φαινόμενο, αλλά η αμείωτη υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε μετακίνηση ίσως και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής Χανς Γιόακιμ Σελνχούμπερ, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου σε συνέντευξη Τύπου.

Η έκθεση έδειξε ότι ειδικά η περιοχή της Ασίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον Σελνχούμπερ, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας δεν θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν μεγάλες εισροές μεταναστών και κλιματικών προσφύγων.

Για ορισμένα μέρη της Ασίας και του Ειρηνικού προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας κατά έξι βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το έτος 2100, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει δραστικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες της περιοχής, τη γεωργία και την αλιεία, τη βιοποικιλότητα, το εμπόριο και την αστική ανάπτυξη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πως ακραία φαινόμενα θερμοκρασίας που συμβαίνουν κάθε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια ίσως γίνουν συνηθισμένα σε τροπικές χώρες ως τα τέλη του 21ου αιώνα. Οι συνθήκες διαβίωσης θα καταστούν ανυπόφορες για τους κατοίκους αυτών των χωρών, ωθώντας τους σε μαζική μετανάστευση.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές με υψηλότερo κίνδυνο μετανάστευσης λόγω κλιματικής αλλαγής είναι το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες, οι περιοχές της Κίνας που υποφέρουν από ξηρασία, το Δέλτα του Ποταμού Μεκόνγκ, το Δέλτα του Ποταμού Ινδού και μικρά νησιωτικά κράτη όπως το Τουβαλού, οι Μαλδίβες και τα Φίτζι, καταλήγει η έρευνα.