Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή έχει πατήσει γκάζι

Στην διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα το 2015 οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι για να μπορέσει ο πλανήτης να αντέξει και να υπάρξει ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης θα πρέπει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το 2025 να μην ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής.

Όμως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός,που αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ, στην νέα του έκθεση κρούει κάτι περισσότερο από καμπανάκι κινδύνου. Όπως αναφέρει η έκθεση υπάρχει 40% πιθανότητες το 2025 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί περισσότερο από 1,5% με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπάρχει πιθανότητα 90% ένα από τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 να είναι το πιο θερμό στην σύγχρονη ιστορία ή καλύτερα από τότε που γίνονται οι σχετικές καταγραφές στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει αυτό το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου το αποτέλεσμα θα είναι η εμφάνιση περισσότερων σε αριθμό αλλά και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, καταιγίδες, καύσωνες, καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κ.α. Το 2020 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από εκείνη των προβιομηχανικών χρόνων.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καθηγητής Πέτερι Τάαλας με αφορμή την νέα έκθεση δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων κάτι που με την σειρά του οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας προκαλεί περισσότερους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέεται με καταστροφή οικοσυστημάτων και πάνω από όλα με πλημμύρες ή ακόμη και βύθιση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Η εξαφάνιση αυτών των περιοχών από τον χάρτη σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.