Skip to main content

Ινδία: Η δεύτερη χώρα στον κόσμο με πυρηνικό αντιδραστήρα ταχέων νετρονίων

Επί 15 χρόνια οι πυρηνικοί επιστήμονες της Ινδίας εργάζονται σε μια γιγαντιαία πυρηνική εγκατάσταση στο Καλπακάμ, μια πόλη στις όχθες του κόλπου της Βεγγάλης κοντά στην μεγαλούπολη Τσενάι. Σε αντίθεση με τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Καλπακάμ διαθέτει έναν πυρηνικό αναπαραγωγικό αντιδραστήρα, μια τεχνολογία που η Ινδία εργάζεται για να τελειοποιήσει εδώ και 27 χρόνια.

Οι αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες είναι διαφορετικοί από τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες επειδή τα νετρόνια που υποστηρίζουν την ατομική αλυσιδωτή αντίδραση ταξιδεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες, εξ ου και το εναλλακτικό όνομα αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων. Αυτός ο τύπος αντιδραστήρα είναι ικανός να παράγει περισσότερο καύσιμο από όσο καταναλώνει, μια συμπεριφορά που συνήθως καθίσταται δυνατή από το ουράνιο.

«Οι ταχείς αντιδραστήρες μπορούν να βοηθήσουν στην απόσπαση έως και 70% περισσότερης ενέργειας από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες και είναι ασφαλέστεροι, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διάρκεια ζωής των ραδιενεργών αποβλήτων», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας , σε ινδικά ΜΜΕ.

Το ουράνιο δεν βρίσκεται σε αφθονία στην Ινδία, αλλά η χώρα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα θορίου, οπότε ο πρωτότυπος αντιδραστήρας χρησιμοποιεί ράβδους αυτού του στοιχείου.

Πριν από τον ινδικό αντιδραστήρα, ο μόνος εμπορικός πυρηνικός αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων βρισκόταν στον πυρηνικό σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπελογιάρσκ της Ρωσίας, στα Ουράλια Όρη. Ωστόσο, ο αντιδραστήρας της Ρωσίας χρησιμοποιεί ουράνιο, οπότε ο αντιδραστήρας του Καλπακάμ παραμένει μοναδικός. Η Κίνα επιδιώκει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά η τεχνολογία τους δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία, προσπάθησαν επίσης να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνολογίες αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων, αλλά δεν ήταν επιτυχείς για λόγους ασφάλειας και άλλων τεχνικών θεμάτων.

Με τον αναπαραγωγικό αντιδραστήρα, η Ινδία γίνεται πρωτοπόρος σε ένα είδος πυρηνικής τεχνολογίας που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της χώρας. Η Ινδία παράγει τις δεύτερες μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα.