Skip to main content

Ο σεισμός του Νεπάλ μετακίνησε το όρος Έβερεστ

Η κορυφή του όρους Έβερεστ, το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, μετακινήθηκε τρία εκατοστά νοτιοδυτικά, λόγω του σεισμού στο Νεπάλ που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στη χώρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναφορές από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντέστρεψε τη σταδιακή βορειοανατολική πορεία του βουνού, αναφέρουν τα κινεζικά μέσα, επικαλούμενα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Τοπογραφίας, Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής.

Πριν το σεισμό, το Έβερεστ είχε μετακινηθεί 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά κατά την τελευταία δεκαετία, με ταχύτητα τεσσάρων εκατοστών το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Το ύψος του βουνού αυξήθηκε επίσης κατά τρία εκατοστά την ίδια χρονική περίοδο.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Everest, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της  κατασκήνωσης βάσης. Μετά από τα τραγικά γεγονότα οι αρχές τόσο στην Κίνα όσο και στο Νεπάλ αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις αναβάσεις για το τρέχον έτος. Το βουνό βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο σεισμοί, που έλαβαν χώρα στις 25 Απριλίου και τις 12 Μαΐου, προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, καθώς και κατολισθήσεις που κατέστρεψαν μισό εκατομμύριο σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βροχές των μουσώνων.

Ο δεύτερος σεισμός, που είχε μέγεθος 7,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, δε μετακίνησε το βουνό, σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους.

Εξάλλου, ο πρώτος σεισμός μετακίνησε το έδαφος κάτω από το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.