Skip to main content

Ένας συνεταιρισμός μελισσοκόμων στη βόρεια Γαλλία υπέβαλε αγωγή εναντίον του χημικού κολοσσού Bayer, αφού ανακάλυψε το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη στο μέλι παραγωγής μέλους του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου. Η καταγγελία υποβλήθηκε την ίδια ημέρα που ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Monsanto από την Bayer. Το όνομα της πρώτης έχει κατά κόρον συνδεθεί με τη γλυφοσάτη και τις επιδράσεις της τα τελευταία χρόνια.

Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, που αντιπροσωπεύει περίπου 200 μελισσοκόμους, ανίχνευσε ίχνη γλυφοσάτης σε τρεις παρτίδες μελιού ενός από τα μέλη του. Ο δικηγόρος του συνεταιρισμού, Εμμανουέλ Λουντό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κυψέλες του μέλους βρίσκονται κοντά σε αγρούς τεύτλων (παντζαριών), κραμβελαίου και ηλίανθων, καθώς και σε μικρούς οικιακούς κήπους και αγρούς όπου συχνά χρησιμοποιείται το Roundup. Το Roundup είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στη Γαλλία, και περιέχει γλυφοσάτη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο έως το 2021.

Η νομική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η νομική καταγγελία θα δώσει έναυσμα σε μια έρευνα για να ανιχνευθεί το ποσοστό της γλυφοσάτης στις παρτίδες μελιού και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Αν ανιχνευθεί γλυφοσάτη στο μέλι, όλες οι παρτίδες αυτομάτως απορρίπτονται, δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βενσάν Μισώ. Σύμφωνα με τον Μισώ, πολλοί μελισσοκόμοι συνήθως πωλούν το μέλι σε μια αγορά ή δρόμο όπου δεν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος, αλλά αυτός ο μελισσοκόμος είχε το θάρρος να βγει μπροστά, και να κινηθεί εναντίον της Monsanto.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν δήλωσε κατά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Monsanto, η οποία ξεκίνησε το 2016 και κόστισε 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι οι στόχοι βιωσιμότητας είναι το ίδιο σημαντικοί με τους οικονομικούς στόχους της εταιρείας. «Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται μια ηγετική θέση στη γεωργία και να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας με την κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το 2015 ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος» για τους ανθρώπους, αλλά η συζήτηση για το ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο παραμένει αμφιλεγόμενη, με κάποια πειράματα σε ζώα να μην έχουν οδηγήσει σε παρόμοια ευρήματα. Η Monsanto έχει δεχτεί πολλαπλές αγωγές στις ΗΠΑ από καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, κατηγορώντας τη γλυφοσάτη ως αιτία εκδήλωσης του καρκίνου.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ολοκλήρωσε την επανεξέταση των μέγιστων επιπέδων γλυφοσάτης τα οποία επιτρέπεται νομίμως να υπάρχουν στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και διαβεβαίωσε ότι τα τωρινά επίπεδα έκθεσης σε γλυφοσάτη δεν είναι επικίνδυνα.