Skip to main content

Αμερικάνικες πολιτείες και πόλεις θα ακολουθήσουν την Συμφωνία του Παρισίου παρά την απόφαση του Τραμπ

Οι κυβερνήτες των πολιτειών της Καλιφόρνια, της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον μαζί με τριάντα δημάρχους αμερικανικών πόλεων, περισσότερους από 80 προέδρους πανεπιστημίων και πάνω από 100 επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισίου παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ.

«Θα κάνουμε ό,τι θα έκανε η Αμερική εάν είχε παραμείνει στη συμφωνία», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος βοηθάει στην προσπάθεια.

Η κίνηση του Τραμπ για την απόσυρση της Αμερικής από τη συμφωνία επικρίθηκε διεθνώς, ωστόσο, αυτή η ομάδα πολιτειών, πόλεων, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να δει αν η προσπάθειά τους μπορεί να προστεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι δήμαρχοι περιλαμβάνουν εκείνους του Λος Άντζελες, της Ατλάντα και του Σολτ Λέικ Σίτι, και η  Mars με τη Hewlett-Packard συγκαταλέγονται στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ, οι επιχειρήσεις, οι πολιτείες και οι πόλεις μπορούν να επιτύχουν το στόχο του για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Άινσλι και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, κάλεσαν και άλλες πολιτείες να προσχωρήσουν στη λεγόμενη Αμερικανική Κλιματική Συμμαχία.

«Ακόμη και εν απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμα κι αν αυτή η κυβέρνηση συγκαταλέγεται σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος ότι οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα βγουν μπροστά και θα οδηγήσουν το δρόμο για την προστασία των μελλοντικών γενιών του πλανήτη», δήλωσε με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην εφημερίδα Washington Post.