Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή φέρνει κυριαρχία των θηλυκών στις θαλάσσιες χελώνες

Η άνοδος των θερμοκρασιών είναι πολύ πιθανό να διαταράξει την αναλογία των φύλων στις θαλάσσιες χελώνες, με τα θηλυκά να επικρατούν μέσα στα επόμενα χρόνια, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Προειδοποιούν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των πληθυσμών βραχυπρόθεσμα, όμως εάν αυτή η τάση συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες, το ήδη απειλούμενο ζώο θα μπορούσε ακόμη και να αφανιστεί.

Σε πολλά είδη ερπετών το φύλο καθορίζεται από τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της επώασης. Στις θαλάσσιες χελώνες, οι θερμοκρασίες άνω των 29 βαθμών Κελσίου ευνοούν τα θηλυκά. Όταν η θερμοκρασία της άμμου, όπου οι χελώνες αφήνουν τα αυγά τους, είναι χαμηλότερη από 29 βαθμούς, τότε γεννιούνται σχεδόν μόνο αρσενικά.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σουόνσι και του Ντίκιν συνδύασαν θερμοκρασιακά δεδομένα με την αναλογία αρσενικών-θηλυκών των μικρών χελωνών, καθώς και την αναλογία φύλων των χελωνών που ζευγαρώνουν την εκάστοτε στιγμή.

Συνέκριναν τις πληροφορίες αυτές με ιστορικά δεδομένα των θερμοκρασιών των τελευταίων 150 και πλέον ετών, καθώς και με τα σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας, όπως τα έχει παρουσιάσει η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Nature Climate Change, μελετώντας απειλούμενες καρέτα καρέτα του Ατλαντικού διαπίστωσαν βραχυπρόθεσμη αύξηση λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού θηλυκών. Αργότερα όμως, παρατήρησαν τάση μείωσης των αρσενικών και ενίσχυσης των θηλυκών.

«Μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Για την ακρίβεια, οι χελώνες θα ωφεληθούν γιατί θα γεννηθούν περισσότερα θηλυκά που γεννούν αυγά και θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθυσμού», εξήγησε μιλώντας στον Guardian o καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι Γκέιμ Χέις, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης.

«Πηγαίνοντας όμως 100 ή περισσότερα χρόνια πιο πέρα, τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν: θα έχουν απομείνει τόσο λίγα αρσενικά που πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα αφού τα θηλυκά θα είναι τόσα πολλά, όμως δεν θα υπάρχουν αρσενικά για να γονιμοποιήσουν όλα αυτά τα αυγά.»

Σύμφωνα με το Χέις, δεν αποκλείεται μέχρι τότε οι χελώνες να προσαρμοστούν, π.χ. γεννώντας τα αυγά τους σε ψυχρότερες περιόδους ή μεταναστεύοντας σε ψυχρότερες τοποθεσίες. Ο καθοριστικότερος παράγοντας όμως είναι άλλος: ο άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες, μεταξύ άλλων με το να μην χτίζει ξενοδοχεία σε παραλίες που προτιμούν για την ωοτοκία.