Skip to main content

Ε.Ε.: Ποιοι ζητούν δυναμική στροφή στην «πράσινη» οικονομία ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου

Μία μικρή ομάδα κρατών πιέζει για μεγάλες αποφάσεις στα θέματα του περιβάλλοντος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα. Ωστόσο οι πιθανότητες για σημαντικές εξελίξεις είναι περιορισμένες. 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο της 20ης και 21ης Ιουνίου οχτώ χώρες έχουν υπογράψει πρόταση για πιο δραστικά βήματα στο πλαίσιο του στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καλούν τα 28 μέλη να συμφωνοήσουν για μηδενισμό των εκπομπών ρύπων έως το 2050 και για μέτρα, που θα διασφαλίζουν ότι καμία χώρα της κοινότητας δεν θα μείνει πίσω στη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία». 

Σύμφωνα με το Euractiv, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το κείμενο υπογράφουν η Κύπρος, η Δανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Όπως επισημαίνεται θέλουν από την Ε.Ε. να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει της Συνόδου των χωρών του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να θυμίσουμε ότι ανάλογη πρόταση είχε προωθήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γαλλία, ζητώντας μάλιστα το 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού να κατευθυνθεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα παρουσιάσουν τα δικά τους μεγάλα σχέδια για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών και δυναμική στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να δείξει ότι μένει πίσω. Ωστόσο χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, δεν φαίνονται τόσο διατεθειμένες για μεγάλα βήματα, όπως αναφέρει το Euractiv. 

Από την άλλη  η συμμαχία των χωρών, που ζητούν επιτάχυνση του βηματισμού, ενδεχομένως να λάβει τελικά τη στήριξη της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ανέφεραν πηγές της Ε.Ε., μεγάλες αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται τον Ιούνιο. Eκεί οι οχτώ πρέπει μάλλον να προετοιμάζονται για απογοήτευση. 

naftemporiki.gr