Skip to main content

Τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγήσουν σε μειωμένες θρεπτικές ουσίες στο ρύζι

Σύμφωνα με νέα έρευνα από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν μείωση της θρεπτικής αξίας του ρυζιού.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ρύζι περιέχει χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων βασικών βιταμινών Β, όταν καλλιεργείται υπό ατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που αναμένονται στα τέλη του 21ου αιώνα. Αυτό συμφωνεί με παρόμοιες μελέτες που διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένες ποσότητες πρωτεΐνης, σιδήρου και ψευδαργύρου στο ρύζι.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας 18 κοινά στελέχη ρυζιού που καλλιεργούνται σε αγρούς στην Κίνα και την Ιαπωνία. Για πρώτη φορά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι βιταμίνες Β1, Β2, Β5 και Β9, όλες εκ των οποίων είναι σημαντικές για την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια, μειώνονται στο ρύζι, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται.

«Πρόκειται για έναν υποτιμημένο κίνδυνο της καύσης ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης των δασών», ανέφερε σε δήλωσή της μία από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Παγκόσμιου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Κρίστι Ίμπι.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του αυξημένου ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα αντικατοπτρίζουν τις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι το ρύζι θα καταστεί λιγότερο θρεπτικό με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής έχει επιπλέον βαρύτητα, δεδομένου ότι αποτελεί τη βασική πηγή τροφής για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το ρύζι είναι η διατροφική βάση εδώ και χιλιάδες χρόνια για πολλούς πληθυσμούς στην Ασία και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τροφή στην Αφρική, σύμφωνα με την Ίμπι.