Skip to main content

Το Ελ Νίνιο προκαλεί παγκόσμια έλλειψη ρυζιού και αύξηση των τιμών

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν πλήξει την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, με κίνδυνο να προκληθεί μια διεθνής κρίση τιμών του ιδιαίτερα διαδεδομένου τρόφιμου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που προκαλεί το Ελ Νίνο συνεχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου καλλιεργείται το 60% του ρυζιού στον κόσμο.

Τα αποθέματα στις χώρες αυτές αναμένεται να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στους 19 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του έτους, κάτω από τη μέγιστη τιμή των 43 εκατομμυρίων τόνων του 2013.

Η έκταση αυτής της κρίσης εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η επερχόμενη εποχή των μουσώνων στην Ινδία και την Ινδονησία. Αν δε σημειωθεί αρκετή βροχόπτωση, οι καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Η εποχή των μουσώνων στην Ινδία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και είναι υπεύθυνη έως και για το 80% της ετήσιας βροχόπτωσης της χώρας.

Το Ελ Νίνιο προκαλεί μία σημαντική διακύμανση στο κλιματικό σύστημα της Γης, χάρις στις μεταβολές στη θερμοκρασία της επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού κάθε λίγα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μίας παρόμοιας, και μάλλον σοβαρότερης, κρίσης το 2008 στην Ασία, η χαμηλότερη παραγωγή ρυζιού λόγω Ελ Νίνιο ανάγκασε την Ινδία να επιβάλει γενική απαγόρευση στις εξαγωγές και οι τιμές έφτασαν επίπεδα ρεκόρ, στα 1.000 δολάρια ανά τόνο.

Η μέση τιμή τον προηγούμενο μήνα ήταν 389,5 δολάρια, η υψηλότερη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, και συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις.

Εξάλλου, 593.000 στρέμματα ορυζώνων έχουν καταστραφεί από την πρόσφατη ξηρασία στο Δέλτα του Ποταμού Μεκόνγκ στο Βιετνάμ.

Την κατάσταση επιδείνωσαν τα εκατομμύρια πηγάδια που ανοίχτηκαν στη χώρα από τη δεκαετία του 1960, τα οποία έχουν αυξήσει τα επίπεδα άλατος.

Παράλληλα, οι Φιλιππίνες εξετάζουν την εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ρυζιού για την ενίσχυση του αποθεματικού σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης, και η παραγωγή στην Ταϊλάνδη έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2013.