Skip to main content

To 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής;

Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας εμφανιζεται αποφασισμένος να πιέσει για πιο δυναμική μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, βάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στο «τιμόνι» της παγκόσμιας προσπάθειας. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχοντας στο πλευρό της επτά ακόμη κράτη- μέλη της Ε.Ε., προτείνει μηδενισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) «το αργότερο έως το 2050». Για να επιτευχθεί αυτό εισηγείται να διατεθεί το 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Την κοινή πρόταση υπογράφουν πέραν της Γαλλίας, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, αλλά και δύο χώρες του Νότου, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ποντάρουν στη στροφή στην καθαρή ενέργεια. Η Πορτογαλία είναι η χώρα, που πέρυσι μείωσε περισσσότερο από κάθε άλλη στην Ε.Ε. των 28 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η Ισπανία επί χρόνια ήταν πρωτοπόρος στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η ομάδα των οκτώ χωρών υπογραμμίζει ότι το σχέδιό της πηγαίνει «χέρι- χέρι με την ευημερία» και «λειτουργεί ως παράδειγμα και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν».  Υπενθυμίζει δε το κύμα καύσωνα, τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και άλλα καταστροφικά φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. 

Η πρόταση έρχεται την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Ρουμανία για να αρχίσουν αύριο, Πέμπτη, τις συνομιλίες για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα τη στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία. 

Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και ισχυρές αντιδράσεις στα γαλλικά σχέδια. Ακόμη και η συμφωνία επί του ύψους του προϋπολογισμού είναι δύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον το να αποδεχθούν όλα τα μέη να διατεθεί το 1/4 του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο οι δράσεις που προτεινούν οι οκτώ έχουν σχέση και με τη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. 

naftemporiki.gr