Καναδική εταιρεία, η οποία είχε εξασφαλίσει άδεια για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη για χρυσό και χαλκό στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά της Παπούα Νέα Γουινέας, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία – έπειτα από τριετή διαμάχη – με τη νησιωτική χώρα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.
Η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αρχικά συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ Solwara 1 σε ποσοστό 30%. Οι δύο πλευρές όμως έφθασαν στα δικαστήρια με τη Nautilus Minerals Inc. να κατηγορεί τη χώρα ότι έκανε πίσω και την κυβέρνηση να κατηγορεί την εταιρεία ότι δεν τήρησε ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας. Τελικά, κατόπιν διαμεσολάβησης, η κυβέρνηση μέσω μιας θυγατρικής της κρατικών συμφερόντων Petromin PNG Holdings Limited θα εξασφαλίσει μερίδιο 15%, το οποίο ενδέχεται να διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους – μια εξέλιξη που ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για την πρώτη εξόρυξη σε πολυμεταλλικά θειούχα κοιτάσματα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο βυθό.
Βάσει της συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να πληρώσει άλλα 106 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η Nautilus θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.
«Αυτή η εξέλιξη συνιστά μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης στη Nautilus Minerals και στο πρότζεκτ Solwara 1», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Μάικ Τζόνστον. «Μέσω αυτής της σύμπραξης, το κράτος θα κάνει μια σημαντική επένδυση κεφαλαίου και θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη μακροπρόθεσμη επιτυχία του έργου.»
Την Παρασκευή η Nautilus ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση σκάφους κατάλληλου να διαχωρίζει τα μεταλλεύματα από το νερό και το οποίο αναμένεται να στοιχίσει 180 εκ. έως 260 εκ. δολάρια. Επιδιώκει επίσης την επίτευξη αντίστοιχων συμφωνιών για έρευνες και εξορύξεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και στα χωρικά ύδατα των Φίτζι, των Τόνγκα, των Νήσων του Σολομώντα, του Βανουάτου, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων περιοχών εκτός του δυτικού Ειρηνικού.