Skip to main content

Χιμπατζήδες κυνηγούν με λόγχες

Μέλη ομάδας χιμπατζήδων που ζουν στην τοποθεσία Φονγκόλι στη νοτιοανατολική Σενεγάλη παρατηρήθηκαν από επιστήμονες να διαμορφώνουν κλαδιά δέντρων σε λόγχες προκειμένου να κυνηγήσουν μικρά θηλαστικά που κατοικούν σε κοιλότητες δέντρων.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μελέτησε τους χιμπατζήδες της περιοχής για επτά χρόνια, και παρατήρησε πως αρκετοί από αυτούς έκοβαν κλαδιά δέντρων, αφαιρούσαν τα μικρότερα κλαδιά και φύλλα, ενώ ορισμένες φορές μασούσαν τις άκρες των κλαδιών για να τις κάνουν πιο αιχμηρές.

Οι λόγχες, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο περίπου 75 εκατοστά, χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για το κυνήγι γκάλαγκο, ενός είδους λεμούριων, ενώ αυτά κοιμούνταν στις φωλιές τους σε κοιλότητες δέντρων. Τα χτυπήματα στα μικρά ζώα από τις λόγχες δεν ήταν θανατηφόρα, αλλά προκαλούσαν αρκετούς τραυματισμούς ώστε να επιτρέπουν στους χιμπατζήδες στη συνέχεια να δαγκώνουν και να τα σκοτώνουν με σχετική ευκολία.

Τα γκάλαγκο είναι μικρά πρωτεύοντα θηλαστικά με μεγάλα μάτια και κοφτερά δόντια, και αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους χιμπατζήδες που ζουν σε αυτό το μέρος της Αφρικής, όπου άλλες πηγές τροφής είναι πιο σπάνιες. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους το 2007, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων έως το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου καταγράφηκαν 308 περιστατικά κυνηγιού με αυτοσχέδια δόρατα, τα οποία μάλιστα ήταν πιο συχνά για τα θηλυκά παρά για τα αρσενικά, σε ποσοστό 61 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό εξηγείται επειδή είναι πιο δύσκολο για τους θηλυκούς χιμπατζήδες να κυνηγήσουν τη λεία τους έχοντας σχεδόν πάντα τα μικρά τους προσκολλημένα στο σώμα τους. Μέχρι σήμερα, οι χιμπατζήδες είναι το μόνο γνωστό ζώο που χρησιμοποιεί εργαλεία ως όπλα για να κυνηγήσει ζώα σχετικά μεγάλου μεγέθους, πέρα από τον άνθρωπο. Χιμπατζήδες σε άλλες ομάδες έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν κλαδιά ως εργαλεία συλλογής τερμιτών, αλλά οι επιστήμονες δεν μετρούν αυτή τη συμπεριφορά ως κυνήγι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η συγκεκριμένη ομάδα χιμπατζήδων ήταν πολύ πιο συνεργάσιμη σε συλλογικό επίπεδο σε σχέση με άλλες ομάδες σε άλλα μέρη της Αφρικής. Για παράδειγμα, τα κυρίαρχα αρσενικά επιτρέπουν στα θηλυκά και μικρότερα αρσενικά να κρατούν και να τρώνε τη λεία τους, χωρίς να τους την αρπάζουν. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την ανάπτυξη της χρήσης εργαλείων, ενώ οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν όπλα για πρώτη φορά σε ένα πολύ παρόμοιο περιβάλλον.