Skip to main content

Ε.Ε.: Ο τοξικός αέρας σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους το 2021

Παρίσι. Φωτ. EPA/YOAN VALAT

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τη μείωση της ρύπανσης στα συνιστώμενα όρια

Ο τοξικός αέρας σκότωσε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Ε.Ε. το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κατά τους οποίους περίπου οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τη μείωση της ρύπανσης στα συνιστώμενα όρια.

Οι ερευνητές από του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος απέδωσαν 253.000 πρώιμους θανάτους σε συγκεντρώσεις σωματιδίων γνωστών ως PM2.5 που υπερβαίνουν τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (5 μg/m3).

Ακόμη 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.

«Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με γιατρούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων από σωματίδια PM2.5 στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 41%.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα το 2021, προειδοποιεί ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, αλλά έχει θέσει ανώτατα όρια για ορισμένους ρύπους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο για την ευθυγράμμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα με τον ΠΟΥ, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει την υιοθέτησή τους μέχρι το 2035.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτική καθαρού αέρα λειτουργεί και η ποιότητα του αέρα μας βελτιώνεται», δήλωσε ο κ. Σινκεβίτσιους. «Αλλά πρέπει να πάμε ακόμα καλύτερα και να μειώσουμε περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης» πρόσθεσε.