Skip to main content

Μπιλ Γκέιτς: Ποιους Ρεπουμπλικάνους θεωρεί «χρυσό»

Θέλει περισσότερους Ρεπουμπλικάνους στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι για τη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι χρυσός», σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς που δραστηριοποιείται για το περιβάλλον και το κλίμα.

Μιλώντας Πέμπτη στην εκδήλωση Climate Forward, στη Νέα Υόρκη, ο Γκέιτς ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρεπουμπλικανων που είναι πεπεισμένοι ότι η δράση για την κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητα και «πρέπει να είναι ένας αριθμός που θα καταφέρουμε να αυξήσουμε με την πάροδο του χρόνου».

Αυτό συμβαίνει επειδή ο μετριασμός και η προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσουν συνεχείς επενδύσεις και υποστήριξη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε.

Αν και θεωρεί σημαντικό να προσελκύσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάων στις πολιτικές για το κλίμα, τόνισε επίσης ότι δεν του αρέσει να τους δαιμονοποιεί.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που είναι το πιο σημαντικό νομοθέτημα της Αμερικής ως προς το κλίμα, ψηφίστηκε εξ’ ολοκλήρου σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία και κανείς Ρεπουμπλικάνος δεν το ψήφισε, υπενθυμίζει το CNBC σχολιάζοντας ότι το πολιτικό χάσμα στο Καπιτώλιο αντικατοπτρίζει το χάσμα στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία:

  • Περισσότεροι από τους μισούς, 54% θεωρούν την κλιματική αλλαγή «μείζονα απειλή» για την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αυτό επηρεάζεται σημαντικά από τις κομματικές γραμμές, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Pew Research Center.
  • Σχεδόν οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς, το 78%, θεωρούν την κλιματική αλλαγή σημαντική απειλή, από 58% πριν από δέκα χρόνια.
  • Μόνο το 23% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντική απειλή, σχεδόν ισοδύναμο με το 22% των Ρεπουμπλικανών που θεωρούσαν την κλιματική αλλαγή σημαντική απειλή πριν από μια δεκαετία.

Η πιο πρόσφατη έρευνα για αυτά τα δεδομένα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022.

«Ο IRA είναι ένα πολύ δραματικό σύνολο επενδύσεων για την εκκίνηση βασικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων περιοχών για τις οποίες οι περισσότεροι για το κλίμα δεν μιλούν», είπε ο Γκέιτς, όπως, για παράδειγμα, οι βιομηχανικές διαδικασίες. «Βιομηχανικές εκπομπές, αν δεν το λύσετε, το όλο θέμα δεν λύνεται», είπε ο Γκέιτς.

Βέβαια το πόσο θα διαρκέσει η ισχύ του IRA εξαρτάται από κάθε κόμμα που διοικεί στην Ουάσιγκτον, κάτι που είναι πρόβλημα γιατί η κατασκευή και η εφαρμοή τεχνολογιών που περιλαμβάνουν βαρύ εξοπλισμό, κατασκευή και λύσεις σε κλίμακα υποδομών απαιτεί χρόνο – πολύ περισσότερο από την διάρκεια μιας διοίκησης στην Ουάσιγκτον, σημειώνει το CNBC.

«Πρόκειται για επενδύσεις 30 ετών σε χαλυβουργεία, εργοστάσια λιπασμάτων και νέους τρόπους παραγωγής κρέατος», είπε ο Γκέιτς. «Απαιτείται μια σταθερή ταχύτητα προκειμένου οι ΗΠΑ να γίνουν υπόδειγμα».