Skip to main content

Βραζιλία: Σε χαμηλό εξαετίας η αποψίλωση του Αμαζονίου

Η μείωση είναι σημαντική και αποτελεί εντυπωσιακή ανατροπή, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αμαζονίου με ηγέτες χωρών που μοιράζονται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία της διαστημικής υπηρεσίας.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (193 τετραγωνικά μίλια) τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν στη Βραζιλία – 66% λιγότερο από ό,τι τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ανέφερε η εθνική διαστημική υπηρεσία Inpe.

Η μείωση αυτή αποτελεί μια ευχάριστη ανάσα για την κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δεσμεύτηκε να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Η καταστροφή των τροπικών δασών είχε αυξηθεί κατακόρυφα υπό τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρου. Ο ακροδεξιός ηγέτης προώθησε την εξόρυξη σε εδάφη αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο και οι εκχερσώσεις δασών αυξήθηκαν κατακόρυφα την ίδια στιγμή που περικόπηκαν οι πόροι για την προστασία των δασών.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και το 60% αυτού βρίσκεται στη Βραζιλία.

Ο Λούλα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να σταματήσει τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του κ. Μπολσονάρου και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η δορυφορική υπηρεσία δείχνουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται.

Η Inpe δήλωσε ότι η έκταση του δάσους που υλοτομήθηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2023 ήταν μικρότερη από εκείνη που ισοπεδώθηκε την ίδια περίοδο το 2022.

Η μείωση είναι σημαντική και αποτελεί εντυπωσιακή ανατροπή, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αμαζονίου με ηγέτες χωρών που μοιράζονται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Την Τετάρτη, ο Λούλα δήλωσε στο BBC ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος.

Υποστήριξε ότι πολύ συχνά οι υποσχέσεις που δίνονται σε παγκόσμιες συνόδους κορυφής δεν τηρούνται, αλλά επέμεινε ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Inpe δείχνουν επίσης ότι οι αρχές κυνηγούν όσους εμπλέκονται σε παράνομη υλοτομία.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια (315 εκατ. λίρες), σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 150%.

Η αντιστροφή της ζημιάς που προκλήθηκε στον Αμαζόνιο παραμένει πρόκληση, αλλά η μείωση της αποψίλωσης που ανακοίνωσε η Inpe την Πέμπτη θα στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στον κόσμο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: BBC