Skip to main content

Κλίμα: Είναι…πολλά τα λεφτά του πετρελαίου – Οι συμπληγάδες των ΗΑΕ

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν λειτούργησε - Τι ζητούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες

Κοντά στο τέλος της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ πέρυσι, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς πρότεινε μια μεγάλη συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο εβδομάδων.

Το μπλοκ των 27 μελών θα συναινούσε στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού για την πληρωμή των ζημιών και των απωλειών που υφίστανται οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους. Ωστόσο, η υποστήριξη της ΕΕ θα ερχόταν μόνο εάν όλες οι χώρες συμφωνούσαν σε μια ισχυρότερη δέσμευση για την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η υπόσχεση για το ταμείο Απωλειών και Ζημιών συμπεριλήφθηκε στην τελική συμφωνία της COP27- αλλά η συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν συμπεριλήφθηκε.

Η προσπάθεια απέτυχε εν μέσω πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες έπεισαν την αιγυπτιακή προεδρία της συνόδου κορυφής να εγκαταλείψει την ιδέα.

Αυτή η ήττα εξακολουθεί να πονάει τον Τίμερμανς, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. «Δεν υπάρχει περίπτωση – με κανέναν τρόπο – να πετύχουμε οποιονδήποτε από τους στόχους μας αν δεν κάνουμε περισσότερα για τον περιορισμό τους”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην διάσκεψη Petersberg Climate Dialogue, στο Βερολίνο, μια εκδήλωση με που επαναφέρει τους στόχους για τα ορυκτά καύσιμα, πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι στο τέλος του έτους.

Χωρίς ισχυρότερη δράση κατά των εκπομπών ρύπων, «ό,τι κι αν κάνουμε για τη χρηματοδότηση, για την προσαρμογή, για τις απώλειες και τις ζημίες, θα υπολείπεται αυτού που χρειαζόμαστε».

Επιθετικά σχέδια

Η περσινή ήττα της ΕΕ και των συμμάχων της όσον αφορά τις περικοπές των εκπομπών στην COP27 έχει πλέον δημιουργήσει μια από τις πιο δύσκολες μάχες ενόψει της COP28. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη, είναι ένα πλούσιο πετρελαϊκό κράτος, η οικονομία του οποίου εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι υποστηρικτές της μείωσης των ορυκτών καυσίμων θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, επικεφαλής της Abu Dhabi National Oil Co, του 12ου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, που θα προεδρεύσει της διάσκεψης. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της οποίας ηγείται έχει μερικά από τα πιο επιθετικά σχέδια για την επέκταση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Ο Τίμερμανς έχει την επιστήμη με το μέρος του: Το κόστος της μείωσης των εκπομπών –  θα είναι πολύ μικρότερο από το να πληρώσουμε για ένα κόσμο που θερμαίνεται. Αλλά η μάχη είναι δύσκολη.

Υποστήριξη στις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα

Ο Αλ Τζαμπέρ, δήλωσε στην εκδήλωση για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αντί να εξαλείψουν τα ίδια αυτά τα καύσιμα. Αυτό θεωρείται ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για την καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

«Δεν θα λειτουργήσει»

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δεν έχουν πειστεί. «Δεν νομίζω ότι η δέσμευση του άνθρακα θα μας οδηγήσει εκεί», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. “Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε, είναι το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ο Τομ Έβανς, σύμβουλος πολιτικής της δεξαμενής σκέψης E3G, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο οποιοσδήποτε στόχος να συνδέεται άμεσα με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και όχι με το να επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων άνθρακα και φυσικού αερίου. “Βλέπουμε αυτή την πίεση ενός πετρελαϊκού κράτους που προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, , δήλωσε ο Έβανς. «Ανησυχώ γιατί δεν έχουμε δει ηγέτες να κάνουν αυτή τη σύνδεση».

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις δικές της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 42,5% του ενεργειακού μείγματος έως το 2030. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος θα ασχοληθεί με την επίτευξη ενός παγκόσμιου στόχου για τις ΑΠΕ εκτίμησε ότι το μερίδιο των εν λόγω τεχνολογιών στο συνολικό παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό ήταν μόλις 5,2% το 2021.

naftemporiki.gr