Skip to main content

Λέσβος: Κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές σε παραλία μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Λέσβος, φωτογραφία αρχείου

Μετά την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, ο δήμος Δυτ. Λέσβου κατέγραψε τα αυθαίρετα εντός της ζώνης παραλίας και προέβη στην επιβολή διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων.

Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε πολίτης, διαμαρτυρόμενη για ολιγωρία του δήμου Δυτικής Λέσβου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανέγερση αυθαίρετης εξέδρας για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη μη σύννομη κατάληψη χώρου εντός ζώνης παραλίας από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Βατερά Λέσβου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στα αρμόδια Τμήματα Πολεοδομίας και Τοπικής Οικονομίας του δήμου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την υποχρέωση του δήμου να προβεί τόσο στον επιτόπιο έλεγχο για τη διαπίστωση των καταγγελλόμενων πολεοδομικών παραβάσεων και της αυθαίρετης κατάληψης της παραλίας, όσο και στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο δήμος Δυτικής Λέσβου ενημέρωσε την Αρχή σχετικά με τα πολεοδομικά ζητήματα ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ελέγχου των καταγγελλόμενων και
επιβολής των νόμιμων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης αυθαιρέτων κατασκευών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, αναφορικά με το ζήτημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, αν και ο δήμος διαπίστωσε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην παραλία χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση, ισχυρίστηκε αρχικά, ότι ελλείψει ισχύοντος Κανονισμού Χρήσης και Λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων στον νεοσύστατο δήμο, ήταν αδύνατος ο προσδιορισμός του προστίμου, έως την κατάρτιση νέου Κανονισμού. Διαπιστώθηκε, όμως, στη συνέχεια ότι η ζώνη παραλίας δεν είχε αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της μέσω απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να είναι δυνατή η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης της παραλίας σε όμορες επιχειρήσεις και η επιβολή κυρώσεων από τον δήμο ή άλλη αρμόδια δημόσια αρχή, σε περίπτωση κατάληψης της παραλίας χωρίς άδεια.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο δήμος Δυτικής Λέσβου κατέγραψε τα αυθαίρετα, συνέταξε σχετική έκθεση αυτοψίας περί αυθαιρέτων κατασκευών εντός της ζώνης παραλίας και προέβη στην επιβολή των νόμιμων διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο δήμος εξέδωσε απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής. Καθώς η διαδικασία περί αυθαιρέτων τελεσιδίκησε, ο οικείος χρηματικός κατάλογος απεστάλη από τον δήμο στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, προκειμένου να συνταχθεί η περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης των ποσών.

Αναφορικά με το εκκρεμές ζήτημα αυθαίρετης κατάληψης της παραλίας, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στον δήμο την ανάγκη συντέλεσης της απαλλοτρίωσης που προβλέπει ο νόμος, ούτως ώστε η παραχώρηση απλής χρήσης της παραλίας να υπάγεται στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και να γίνει δυνατή η λήψη διοικητικών μέτρων.