Skip to main content

Ραγδαία μείωση των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική- Τι δείχνει νέα έρευνα

REUTERS/Natalie Thomas/File Photo

Η απώλεια των πάγων έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ωκεανούς, ωθώντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 21 χιλιοστά.

Τα παγωμένα στρώματα της Γης έχασαν αρκετό πάγο τα τελευταία 30 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ένας παγωμένος κύβος ύψους 12 μιλίων, σύμφωνα με νέα έρευνα που μεταδίδει το CNN.

Τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, τα οποία συγκρατούν σχεδόν όλο τον πάγο γλυκού νερού στον κόσμο, συρρικνώνονται με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από ομάδα διεθνών επιστημόνων.

Συνδυάζοντας δεδομένα από 50 δορυφορικές έρευνες της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, που καλύπτουν τα έτη 1992 έως 2020, οι επιστήμονες από το Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise, ή IMBIE, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στον όγκο των στρώσεων πάγου και τη ροή των πάγων.

Εξαπλάσιο λιώσιμο των πάγων τα τελευταία 30 χρόνια

Διαπίστωσαν ότι το λιώσιμο των πάγων έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς τα επίπεδα ρεκόρ της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη ανεβάζουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Τα επτά χειρότερα έτη για το λιώσιμο των πολικών παγετώνων συνέβησαν όλα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

NASA/Handout via REUTERS

Συνολικά, τα πολικά στρώματα πάγου έχασαν περισσότερους από 8,3 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου μεταξύ 1992 και 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Η χειρότερη χρονιά για την απώλεια πάγου ήταν το 2019, σύμφωνα με την έκθεση, όταν τα στρώματα πάγου έχασαν περίπου 675 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Οι απώλειες αυτές οφείλονταν σε ένα κύμα καύσωνα στην Αρκτική, το οποίο είδε το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας να χάνει 489 δισεκατομμύρια τόνους.

Η απώλεια των πάγων έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ωκεανούς, ωθώντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 21 χιλιοστά (λίγο λιγότερο από μια ίντσα), σύμφωνα με την έκθεση. Το λιώσιμο των παγετώνων ευθύνεται πλέον για το ένα τέταρτο της συνολικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας – πενταπλασιασμός από τη δεκαετία του 1990.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός με τον οποίο λιώνει το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει πολύ ταχύτερος από ό,τι τη δεκαετία του 1990.