Skip to main content

Η «αποδέντρωση» νέα μεγάλη πληγή του δάσους του Αμαζόνιου

Το ποσοστό υλοτομίας είναι περίπου 40% μεγαλύτερο από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες γίνεται συνεχής καταστροφή του μεγάλου πνεύμονα της Γης, του τροπικού δάσους του Αμαζόνιου που εκτός των άλλων αποτελούσε το μεγαλύτερο σε βιοποικοιλότητα οικοσύστημα του πλανήτη. Τα περίπου 3,5 εκατ. τετραγωνικά χλμ. του τροπικού δάσους εκτείνονται σε οκτώ χώρες της Νοτίου Αμερικής αλλά το 60% βρίσκεται εντός της επικράτειας της Βραζιλίας.

Η καταστροφή του δάσους γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι η αποψίλωση όπου το δάσος ισοπεδώνεται και γίνεται εμπορική (π.χ ορυχεία, εργοστάσια), οικιστική και αγροτική χρήση της γης. Ο δεύτερος τρόπος είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «αποδέντρωση» και αφορά το κόψιμο των δέντρων του δάσους χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια χρήση της γης που παραμένει απλά… γυμνή.

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε δορυφορικές εικόνες και δεδομένα του τροπικού δάσους της χρονικής περιόδου 2001-2018 και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» αναφέρει ότι στο 38% του τροπικού δασους που έχει απομείνει από την αποψίλωση έχει υπάρξει αποδέντρωση ποσοστό απρόσμενα υψηλό. Ανάμεσα στα άλλα η απώλεια των δέντρων του Αμαζόνιου έχει ως επίπτωση την αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αφού τα δέντρα λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο απορρόφησης του επικίνδυνου αερίου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να βοηθήσουν τις χώρες στις οποίες βρίσκεται το δάσος του Αμαζόνιου να το προστατέψουν πιο αποτελεσματικά και υπάρχει ένα φως αισιοδοξίας από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βραζιλία όπου ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει το τροπικό δάσος σε αντίθεση με τον προκάτοχο του που ήταν υπέρμαχος της αποψίλωσης του.

Naftemporiki.gr