Skip to main content

Γερμανία: Απομάκρυνση από τους κλιματικούς στόχους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

REUTERS/Thilo Schmuelgen

Η ενεργειακή κρίση οδήγησε την Γερμανία να στραφεί περισσότερο στην ενέργεια από άνθρακα προκειμένου να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. Αυτό με τη σειρά του επέφερε και την απομάκρυνση από το σχέδιο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία δεν κατάφερε να «πιάσει» τους κλιματικούς στόχους για το 2022. Το γεγονός αυτό πιθανότητα να οφείλεται στην αυξημένη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν αι οι εκπομπές καυσαερίων από άνθρακα, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Η ενεργειακή κρίση οδήγησε την Γερμανία να στραφεί περισσότερο στην ενέργεια από άνθρακα προκειμένου να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. Αυτό με τη σειρά του επέφερε και την απομάκρυνση από το σχέδιο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης έχουν ανατραπεί λόγω της κλιματικής κρίσης. Ενδεικτικά, στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, οι στόχοι δεν επετεύχθησαν. Η κυκλοφορία αυξήθηκε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ δεν ελήφθησαν πολιτικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία παρήγαγε 761 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου, σχεδόν όσους και το 2021. Το ανώτατο όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2022 ήταν κατά πέντε εκατομμύρια τόνους χαμηλότερο. «Με 39% λιγότερες εκπομπές σε σχέση με το 1990, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τον στόχο του 40% για το 2022 και μέχρι το 2030 η Γερμανία θέλει να έχει μειώσει τις εκπομπές συνολικά κατά 65%», επισημαίνει ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende, Σίμον Μιούλερ, και τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει εντός του 2023 να αντιστρέψει την τάση.

Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση ενέργειας παρουσίασε πτώση κατά σχεδόν 5%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην αύξηση των τιμών, στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και στις ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία αιολικών και ηλιακών συστημάτων. Το 2022 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ – 248 τεραβατώρες, αύξηση κατά 10% από το 2021. Η αιολική ενέργεια παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η παραγωγή από ηλιακούς σταθμούς ενισχύθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην αύξηση των ημερών με ηλιοφάνεια και στην επέκταση των σταθμών. Επιπλέον, η βιομηχανία πέτυχε τους στόχους της, κατορθώνοντας να έχει εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα μεγαλύτερη απόδοση.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ