Skip to main content

Ισπανία: Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανδαλουσία, 2.500 εκτοπισμένοι

Δασική πυρκαγιά στην νότια Ισπανία προκάλεσε την εκκένωση του κέντρου την πόλης Μπεναχάβις, με πληθυσμό 7.000 ανθρώπων, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Η φωτιά ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις πλαγιές του όρους Πουχέρα της Σιέρα Μπερμέχα, επάνω από την Κόστα ντελ Σολ, τόπο έλξης πλήθους βρετανών τουριστών στην ακτή της Ανδαλουσίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή τροφοδοτούν την πυρκαγιά.

Προς το παρόν, η προέλευση της φωτιάς και η καμμένη έκταση είναι άγνωστη, αλλά ο σύμβουλος της προεδρίας της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Ελίας Μπενδόνδο, διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η φωτιά προχωρούσε με ταχύτητα 30 μέτρων το λεπτό. Οι προβλέψεις δεν είναι καλές», πρόσθεσε.

Οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι μια αλλαγή του ανέμου που αναμένεται το μεσημέρι σήμερα θα βοηθήσει στο έργο κατάσβεσης, αλλά προς το παρόν, η Υπηρεσία Κατάσβεσης Δασών της Ανδαλουσίας (INFOCA) αναφέρει ότι σήμερα το πρωί «υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφεται θερμική αναστροφή που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των εναέριων μέσων». Ένα αεροπλάνο υπηρεσίας έχει ταξιδέψει στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού της INFOCA, καθώς και 233 μέλη της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης, η οποία κινητοποιήθηκε μετά τις εννέα το βράδυ.

Πυρκαγιά στην ίδια περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκαυσε 77.800 στρέμματα δάσους. Περί τους 1.000 πυροσβέστες και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν επιχειρήσει τότε για να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ