Skip to main content

Μεγάλο κυματικό έργο με υπογραφή Lockheed Martin ανοιχτά της Αυστραλίας

Μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο, η Lockheed Martin, φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα της και στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας. Ο αμερικανικός κολοσός υπέγραψε συμφωνία με τη Victorian Wave Partners Ltd. για την υλοποίηση του μεγαλύτερου, όπως υποστηρίζει, έργου κυματικής ενέργειας στον κόσμο, ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας.

Η μονάδα ισχύος 62,5MW εκτιμάται ότι θα παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να καλύπτει τις ανάγκες 10.000 νοικοκυριών. Θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία μετατροπής PowerBuoy της Ocean Power Technologies, η οποία «δαμάζει» την ενέργεια που παράγεται από την επιφανειακή κίνηση των κυμάτων. «Σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες, ένας μετατροπέας PowerBuoy βρίσκεται μόλις 9 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ελάχιστα ορατός, καθώς συνήθως απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την ακτή», επισημαίνει η Lockheed Martin.

Το PowerBuoy μοιάζει εξωτερικά με μια υπερμεγέθη σημαδούρα, η οποία «ακολουθεί» τη φυσική κίνηση των κυμάτων. Αυτά ανεβοκατεβαίνοντας προκαλούν μηχανικές ταλαντώσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο μετατροπέα που με τη σειρά του ενεργοποιεί μια γεννήτρια πάνω στην κατασκευή. Το ηλεκτρικό ρεύμα από τη γεννήτρια μεταφέρεται στην ξηρά με καλώδιο. Ο μηχανισμός έχει επίσης την ιδιότητα να «προσαρμόζεται» προκειμένου να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το κάθε κύμα ξεχωριστά.

Το έργο χρηματοδοτείται μερικώς από την Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αυστραλίας, η οποία έχει στη διάθεσή της 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις στις ΑΠΕ, με απώτερο στόχο αυτές να καλύπτουν το 20% της ζήτησης στη χώρα έως το 2020. Το πρότζεκτ της Lockheed Martin άλλωστε δεν είναι το πρώτο που λαμβάνει πόρους από το συγκεκριμένο ταμείο, αν και είναι το μεγαλύτερο.