Skip to main content

Κοινό μέτωπο των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών για την κλιματική αλλαγή

Την απόφασή τους να συνεργαστούν στενότερα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Πεκίνο.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν «να αφιερώσουν σημαντική προσπάθεια και πόρους για να εξασφαλίσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα» μέχρι την έκτη σύνοδο Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου ΗΠΑ-Κίνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών από τα αυτοκίνητα και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Στο ίδιο πλαίσιο συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες γύρω από τα σχέδιά τους για μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά από το 2020.

«Πρόκειται για μια μοναδική προσπάθεια συνεργασίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και έχουμε ελπίδες ότι θα βοηθήσει να δώσουμε ένα παράδειγμα διεθνούς ηγετικής ικανότητας και σοβαρότητας ενόψει των κλιματικών διαπραγματεύσεων του 2015», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προσεχούς έτους, αξιωματούχοι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθούν στο Παρίσι σε μια ύστατη προσπάθεια να συμφωνήσουν στο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει. Μια νέα συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και μέτρα προσαρμογής των φτωχών χωρών.

Η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη νοτιοανατολική Ασία. Από την Ινδονησία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση λέγοντας ότι δεν απειλείται μόνο το περιβάλλον, αλλά και η παγκόσμια οικονομία και προειδοποιώντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «ίσως το πιο τρομακτικό όπλο μαζικής καταστροφής» και επέκρινε όσους αμφισβητούν ότι αποτελεί μια πραγματικότητα.