Η γλυφοσάτη, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ζιζανιοκτόνο, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ατόμων που εκτίθενται σε αυτό κατά 41%, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αξιολόγησαν τις υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τη χημική ουσία, η οποία βρίσκεται σε ζιζανιοκτόνα όπως το δημοφιλές Roundup της Monsanto, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη-Hodgkin λεμφώματος, μίας μορφής καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι πιθανές καρκινογόνες ιδιότητες της γλυφοσάτης, με τη χημική ονομασία Ν(φωσφονομεθυλο) γλυκίνη, αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης και αμφιλεγόμενης επιστημονικής συζήτησης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε μετά από έρευνα αξιολόγησης κινδύνου του 2017 ότι το ζιζανιοκτόνο «δεν είναι πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο», ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διατήρησε αργότερα παρόμοια στάση. Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.
Η γερμανική Bayer, η οποία απέκτησε τη Monsanto το 2018, δήλωσε το ίδιο έτος ότι η γλυφοσάτη είναι ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου ζιζανίων».
Ωστόσο, το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Επιπλέον, η χημική ουσία έχει προκαλέσει πολλαπλές μηνύσεις από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο προκάλεσε το μη Hodgkin λέμφωμα. Το 2017, το CNN ανέφερε ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι υπέβαλαν μήνυση στη Monsanto. Το επόμενο έτος, ο αριθμός αυτός ήταν χιλιάδες, με αρκετές υποθέσεις να καταλήγουν σε αποζημίωση εκατομμυρίων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 54.000 άτομα που εργάζονταν με ζιζανιοκτόνα, καθώς και μελέτες σε ζώα. Εστιάζοντας σε άτομα με υψηλότερη έκθεση στο ζιζανιοκτόνο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια «επιτακτική σύνδεση» μεταξύ της έκθεσης σε γλυφοσάτη και ενός μεγαλύτερου κινδύνου ανάπτυξης λεμφώματος μη Hodgkin.
Σε ανακοίνωσή της, η Bayer αποκάλεσε τη νέα ανάλυση ως μια «στατιστική χειραγώγηση» με «σοβαρές μεθοδολογικές ατέλειες», προσθέτοντας ότι «δεν παρέχει επιστημονικά έγκυρα στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με τα καταγεγραμμένα επιστημονικά συμπεράσματα που αποδεικνύουν ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα».