Skip to main content

ΗΠΑ: 18χρονος εφηύρε φθηνή τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Ο 18χρονος Αμερικανός Ίθαν Νόβεκ εφηύρε μία νέα τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, για την εξουδετέρωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη  χρήση ορυκτών καυσίμων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επειδή προσλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα με κόστος περίπου 10 δολάρια ανά μετρικό τόνο, περίπου 85% φτηνότερα από τα βιομηχανικά πρότυπα.

Ο Νόβεκ έκανε την ανακάλυψη που θα οδηγούσε αργότερα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στο εργαστήριο χημείας του λυκείου του. Η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα παραδοσιακά βασίζεται σε ουσίες όπως η αμίνη, η οποία αντιδρά επιλεκτικά με το διοξείδιο του άνθρακα. Η ουσία στη συνέχεια θερμαίνεται για να σπάσει ο χημικός δεσμός και να απελευθερωθεί το αέριο διοξείδιο του άνθρακα ώστε να μετατραπεί σε άλλα προϊόντα. Ωστόσο, οι χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι ακριβές, ενώ απαιτείται αρκετή θερμότητα για να διασπαστεί ο δεσμός. Η τεχνολογία του Νόβεκ μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Στο εργαστήριο του σχολείου του, ο Νόβεκ χρησιμοποίησε μια γνωστή τεχνική με σκοπό να παράγει ουρία, ένα λίπασμα με βάση το άζωτο. Ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να διαχωρίσει και να συλλάβει το διοξείδιο του άνθρακα μετά την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με το Νόβεκ, σε μια μονάδα ορυκτών καυσίμων, τα καυσαέρια θα διοχετεύονται σε ένα μείγμα νερού και αμμωνίας. Αδρανή αέρια όπως το οξυγόνο θα διαφεύγουν καθώς η αμμωνία θα αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα, σχηματίζοντας άλατα. Ένας διαλύτης στη συνέχεια θα μπορούσε να διασπάσει το αλάτι πίσω σε διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία. Το μείγμα αμμωνίας και διαλύτη μπορεί να διαχωριστεί μέσω απόσταξης, έτσι ώστε κάθε συστατικό να μπορεί να ανακυκλωθεί. Τέλος, το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να μετατραπεί σε χημικά όπως το οξικό οξύ ή συνθετικό αέριο. Αυτή η διαδικασία δέσμευσης απαιτεί περίπου 75% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές μεθόδους.

Ο Νόβεκ προσέλκυσε την προσοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Γέιλ, Μεναχέμ Ελιμελέχ, και μαζί με άλλους ερευνητές του Γέιλ έγραψαν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Ο Νόβεκ ίδρυσε μια επιχείρηση και εργάζεται σε μια πιλοτική μονάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αέρια από ένα χημικό εργοστάσιο ή σταθμό παραγωγής ενέργειας για να συλλέγει ένα τόνο εκπομπών άνθρακα την ημέρα.