Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,5%, επικαλούμενη «υψηλή πολιτική αβεβαιότητα», καθώς προειδοποιεί για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον έτος εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την απομόνωση της χώρας.
«Η ισραηλινή οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον υψηλής γεωπολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της εντατικοποίησης των μαχών στη Γάζα και της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος απέναντι στο Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
Πρόβλεψη για την ανάπτυξη
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι τώρα προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2025, μειωμένη από την προηγούμενη εκτίμηση ανάπτυξης του Ιουλίου που ήταν 3,3%. Αλλά αυξάνει ελαφρώς την εκτίμηση ανάπτυξης για το 2026 από 4,6% σε 4,7%, υποθέτοντας ότι «οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν με ποικίλη ένταση και θα ολοκληρωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026».
Η Τράπεζα του Ισραήλ επέλεξε να μην μειώσει το κόστος δανεισμού, ακόμη και όταν ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο υποχώρησε στο 2,9% και κινήθηκε εντός του στόχου της κυβέρνησης από 1% έως 3% για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε τελευταία φορά τα επιτόκια τον Ιανουάριο του 2024, η πρώτη μείωση εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η οικονομία πλήττεται από τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Πηγή: Times of Israel