Skip to main content

Δασμοί: Πρόσθετα κόστη έως και 5 δισ. για Hyundai και Kia – Πτώση των μετοχών τους μετά το deal ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

REUTERS/Daniel Cole

Τι σημαίνει η εμπορική συμφωνία για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας

Η τελευταία χώρα που κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Νότια Κορέα.

Η συμφωνία με τη Νότια Κορέα προβλέπει την εφαρμογή επιπλέον τελωνειακών δασμών 15% στα νοτιοκορεατικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι η Hyundai και η θυγατρική της Kia θα μπορούσαν να βρουν φέτος μπροστά τους έως και 5 δισ. δολάρια σε πρόσθετα έξοδα.

Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας απέφυγε τα χειρότερα με την την επιβολή δασμών 25%, η συμφωνία που κλείστηκε ισοδυναμεί με το 25% έως 30% των κερδών προ φόρων και τόκων της Hyundai και της Kia για το 2024, σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Joanna Chen.

Η συμφωνία, που είναι αντίστοιχη με το deal μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, προσφέρει στις νοτιοκορεατικές εταιρείες ένα βαθμό ανακούφισης, δεδομένου ότι κλείστηκε λίγες μέρες πριν από το deadline που έχει τεθεί.

Οι χαμηλότεροι δασμοί που συμφωνήθηκαν (στο 15%) αντιπροσωπεύουν εξοικονόμηση κόστους άνω των 3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Chen. Η Daiwa Capital Markets εκτιμά ότι το πλήγμα έχει μειωθεί μεταξύ 3 τρισ. έως 3,5 τρισ. γουόν μεταξύ 5 τρισ. και 6 τρισ. γουόν.

Παρόλα αυτά οι δασμοί, έστω και χαμηλότεροι, αποτελούν πρόσθετο κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς μέχρι τώρα οι περισσότερες από τις αποστολές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ δεν επιβαρύνονταν καθόλου από δασμούς.

Η επιβολή τους έρχεται μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που η οικονομική αβεβαιότητα και η μείωση των επιδοτήσεων επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση των καταναλωτών για ακριβά προϊόντα. Παράλληλα, η βιομηχανία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους Ιάπωνες ανταγωνιστές της, οι οποίοι υπόκεινται επίσης σε δασμό 15%.

Μετλα το deal, οι μετοχές της Hyundai Motor υποχώρησαν κατά 4,5% στη Σεούλ, στη μεγαλύτερη πτώση τους από τις 11 Απριλίου, ενώ οι μετοχές της Kia υποχώρησαν κατά 7,3%, κάνοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» τους από τον Αύγουστο του 2024, λόγω της απογοήτευσης των επενδυτών που οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Νότιας Κορέας για δασμούς 12,5% στα αυτοκίνητα.

Και οι δύο πάντως αναζητούν τρόπους για να μετριάσουν το πλήγμα από τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής στα εργοστάσιά τους στην Αλαμπάμα και την Τζόρτζια και της ανακατεύθυνσης των αποστολών.