Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη, με στόχο να δοθεί παράταση της εκεχειρίας που αποτρέπει την επιβολή υπέρογκων δασμών και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για την περαιτέρω εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με προθεσμία έως τις 12 Αυγούστου για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, μετά την προκαταρκτική συμφωνία του Ιουνίου που έθεσε προσωρινό φρένο σε εβδομάδες έντασης και αντίποινων δασμών. Χωρίς συμφωνία, οι δασμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 100%, προκαλώντας νέο γύρο οικονομικής αβεβαιότητας.
Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χε Λίφενγκ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ θα ηγηθούν των αντιπροσωπειών στη Στοκχόλμη, στην τρίτη συνάντησή τους που πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρεις μήνες. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί η εκεχειρία, καθώς και τους δασμούς των ΗΠΑ που συνδέονται με το εμπόριο φαιντανύλης και τις κινεζικές αγορές ρωσικού και ιρανικού πετρελαίου.
Οι διαπραγματεύσεις στη σουηδική πρωτεύουσα διεξάγονται μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία που κατέληξε στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Οι εμπορικές συνομιλίες «τρέχουν» για να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου που έχει ορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την επιβολή δασμών.
Οι συνομιλίες με το Πεκίνο είναι ωστόσο διαφορετική περίπτωση, με τους δασμούς για την Κίνα να είναι πολύ υψηλότεροι από άλλων χωρών , γεγονός που καθιστά το διμερές εμπόριο πολύ πιο ακριβό.
Ωστόσο, ο Μπέσεντ δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας για να καταλήξουν σε μια «πιθανή παράταση» της δασμολογικής παύσης που ισχύει σήμερα, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι το εμπόριο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση με την Κίνα».
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές ειδών τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Κίνα για να αποφύγει το ενδεχόμενο να ενσκήψει κώλυμα στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για το εμπόριο και για να μπορέσει να οργανωθεί συνάντησή του αργότερα φέτος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.
Παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, θεωρούν πως οι συνομιλίες μπορούν να αποτρέψουν νέα κλιμάκωση και να προλειάνουν το έδαφος για ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ–Σι αργότερα μέσα στο έτος, πιθανώς στη Νότια Κορέα. Ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τον Τραμπ – μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ – να επισκεφθούν την Κίνα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.