Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτρέποντας την έναρξη ενός σφοδρού εμπορικού πολέμου. Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, χωρίς ωστόσο να αγγίζει φαρμακευτικά προϊόντα και μέταλλα.
Η ανακοίνωση ήρθε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία.
«Νομίζω ότι ουσιαστικά αυτή είναι η τελική συμφωνία. Είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. Η φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της υπογράμμισε ότι η συμφωνία «θα φέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα».
Φον ντερ Λάιεν: Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προσφέρει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς
Αποφεύχθηκε η κλιμάκωση
Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την επιβολή δασμών 50% από την Ουάσινγκτον σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο Τραμπ είχε αρχικά απειλήσει με τον υπερδιπλασιασμό των δασμών, προτού τους περιορίσει στο 30%, θέτοντας ωστόσο έντονες πιέσεις που επιτάχυναν τις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία ορίζει ότι η ΕΕ αποδέχεται γενικό συντελεστή 15% στις περισσότερες εξαγωγές της, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να ανοίξει τις αγορές της στο αμερικανικό εμπόριο με μηδενικούς δασμούς σε επιλεγμένα προϊόντα. Στο χάλυβα και το αλουμίνιο οι δασμοί παραμένουν «ως έχουν».

Ενεργειακές και αμυντικές δεσμεύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
Πέρα από τους δασμούς, η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικά γεωοικονομικά ανταλλάγματα: Η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει αμερικανική ενέργεια 750 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον, προβλέπεται επενδυτικό πακέτο 600 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά κράτη θα αγοράσουν «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Together, the EU and the US are a market of 800 million people.
And nearly 44 percent of global GDP.
It’s the biggest trade deal ever ↓ https://t.co/rG3cHebXEk
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 27, 2025
Εκκρεμότητες για φάρμακα και chips
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, οι αποφάσεις για φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς —τομείς που βρίσκονται υπό ξεχωριστή έρευνα και δυνητικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ειδικούς δασμούς— αναμένονται εντός δύο εβδομάδων. Η δήλωση αυτή αποτυπώνει ότι, παρότι επετεύχθη συμφωνία-πλαίσιο, ορισμένες κρίσιμες βιομηχανίες παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σ
Να θυμίσουμε ότι η ΕΕ είχε ήδη ετοιμάσει αντίμετρα ύψους 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Τα κράτη-μέλη είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων σε βασικά αμερικανικά προϊόντα.
Ωστόσο, εδώ και εβδομάδες, στις Βρυξέλλες διαφαινόταν πρόθεση αποδοχής ενός «ασύμμετρου» συμβιβασμού, με μειωμένο αμοιβαίο συντελεστή γύρω στο 15% και ελάφρυνση σε τομείς κρίσιμους για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Η Ιαπωνία υπήρξε πρότυπο για τις Βρυξέλλες: διαπραγματεύθηκε δασμούς 15% για τα αυτοκίνητά της και πέτυχε να διατηρήσει την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Παρόμοιες συμφωνίες με αμοιβαίους συντελεστές 15%–20% έχουν ήδη πετύχει χώρες όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία. Η Ουάσινγκτον συνεχίζει διαπραγματεύσεις και με άλλες οικονομίες όπως η Ελβετία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, FT, BBC