Ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ ξεκίνησε μία ομάδα ακτιβιστών στη Βενετία, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει ένα μικρό νησί κοντά στην ιταλική πόλη σε όαση για τους κατοίκους που θέλουν να ξεφύγουν από τις ορδές των τουριστών που καταφθάνουν κάθε χρόνο.
Η ακτιβιστική ομάδα συγκέντρωσε χρήματα για να μισθώσει ένα τμήμα της Ποβέλια, νησί το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως σταθμός καραντίνας για την πανδημία πανώλης. Όσοι στάλθηκαν στο νησί αφέθηκαν στην τύχη τους, υπομένοντας έναν οδυνηρό θάνατο.
Η Ποβέλια, που έχει εγκαταληφθεί από τη δεκαετία του 1990 και φέρει τον τίτλο του «πιο στοιχειωμένου νησιού στον κόσμο» θα δοθεί τον επόμενο μήνα στην ακτιβιστική ομάδα που ονομάζεται «Poveglia per Tutti» (Ποβέλια για Όλους), και θα μετατραπεί σε αστικό πάρκο για τους Βενετούς.
Η ομάδα εξασφάλισε την μίσθωση του νησιού για έξι χρόνια. Απέναντί της είχε και άλλες προσφορές. Μία από αυτές είχε κατατεθεί από τον δήμαρχο της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ο οποίος- βρίσκεται υπό έρευνα για διαφθορά- ήθελε να χτίσει στην περιοχή. Αυτό όμως πείσμωσε τους Βενετούς που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν το νησί. Συνέβαλαν πάνω από 4.600 άνθρωποι. Η ομάδα θα πληρώνει λίγο πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο.
Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες το χρόνο
Η Βενετία αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Για να περιορίσει τις τουριστικές αφίξεις, υιοθέτησε πέρυσι ένα τέλος 5 ευρώ για τους επισκέπτες, κάτι που δεν έχει αποτρέψει τους τουρίστες, αν και οι αξιωματούχοι της πόλης υποστηρίζουν ότι το μέτρο βοηθάει στην παρακολούθηση των τουριστικών ροών.
Παράλληλα, τα κρουαζιερόπλοια απαγορεύτηκαν το 2021 και πλέον οφείλουν να δένουν στην ηπειρωτική χώρα στη Μαργκέρα ή στη Ραβέννα, σχεδόν 90 μίλια νότια, ή στην Τεργέστη, σχεδόν 100 μίλια πέρα από την Αδριατική. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μεταφέρονται με λεωφορεία στην πόλη.
Αυτή η κίνηση μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βενετία, αλλά δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια.
Στο μεταξύ, το υψηλό κόστος στέγασης, που τροφοδοτείται από την δημοφιλία του Airbnb, και η έλλειψη υπηρεσιών έχουν οδηγήσει πολλούς ντόπιους στην ηπειρωτική χώρα. Η μαζική έξοδος, σε συνδυασμό με τους θανάτους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, έχει προκαλέσει μείωση του πληθυσμού της πόλης κατά περίπου 10.000 άτομα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 2022 έπεσε κάτω από τους 50.000 και σήμερα ανέρχεται σε 48.342.