Skip to main content

Η ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά παραμένει έτοιμη για περαιτέρω μειώσεις

EPA/RONALD WITTEK

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και εν αναμονή των δασμών που θα επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ την 1η Αυγούστου ειδικότερα, συνηγορεί υπέρ μιας παύσης των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση για το καλοκαίρι, αλλά θα μπορούσε να τα μειώσει ξανά, το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο, τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

«Η συνεχής ισχυροποίηση του ευρώ, ένας υποτονικός πληθωρισμός και το θέμα της ανάπτυξης θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά το ΔΣ της ΕΚΤ η να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Μια φάση της νομισματικής πολιτικής έχει, άλλωστε, φτάσει στο τέλος της. Τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σχεδόν σε επεκτατικό έδαφος: έτοιμα, ας πούμε, να αντιμετωπίσουν, εάν, ένα πιθανό σοκ ζήτησης που προκύπτει από έναν εμπορικό πόλεμο», προσθέτουν.

Οι δασμοί Τραμπ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και εν αναμονή των δασμών που θα επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ την 1η Αυγούστου ειδικότερα, συνηγορεί υπέρ μιας παύσης των επιτοκίων. Από το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια οκτώ φορές, μειώνοντάς τα συνολικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο είναι σημαντικό για την αγορά, βρίσκεται σήμερα στο 2,0%.

«Όσο περισσότερο προχωρά ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, τόσο πιο έντονες θα γίνονται οι συζητήσεις στο Συμβούλιο, ειδικά επειδή πολλά μέλη του Συμβουλίου πιστεύουν ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο ουδέτερο εύρος», σχολίασε ο οικονομολόγος της Commerzbank,Μάρκο Βάγκνερ.

Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός

Η πρόσφατη τάση του πληθωρισμού είναι άλλωστε, σύμφωνη με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, με τι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες τους επόμενους μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε αυτό προστίθεται μια ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Αυτό καθιστά τις εισαγωγές φθηνότερες, μειώνοντας έτσι την άνοδο των τιμών.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ

Όπως συμβαίνει συχνά, τα σχόλια πάντως της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι αυτά που θα τραβήξουν πολύ περισσότερο την προσοχή στη συνεδρίαση, από την ίδια την απόφαση για τα βασικά επιτόκια. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος εξέπληξε τις αγορές με έναν πιο επιθετικό τόνο, από τον αναμενόμενο, ανακοινώνοντας το τέλος του νομισματικού κύκλου που ξεκίνησε από την υγειονομική κρίση του 2020.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση του πληθωριστικού σοκ που προκλήθηκε μετά την Covid, και αυτή η μάχη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, έχει κερδηθεί, χωρίς να έχει προκαλέσει ύφεση.