Skip to main content

Σε «σημείο καμπής» οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας – Στο Πεκίνο φον ντερ Λάιεν και Κόστα

EPA/MAHESH KUMAR A. / POOL

Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο

Στο Πεκίνο βρίσκονται σήμερα οι επικεφαλής της Κομισιόν προκειμένου να γιορτάσουν τα πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι οι σχέσεις των δύο μερών βρίσκονται σε «σημείο καμπής».

Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνόδου κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε μια «ουσιαστική» επανεξισορρόπηση των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.

Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για τη σύνοδο κορυφής καθώς προηγήθηκαν εντάσεις και διαφωνίες για τη μορφή της, με τη διάρκειά της να μειώνεται εν τέλει σε μία μόλις ημέρα, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου, σύμφωνα με το Bloomberg News, με τον τόπο διεξαγωγής να αλλάζει από τις Βρυξέλλες στην κινεζική πρωτεύουσα, αφού ο Σι αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ευρώπη για τις συνομιλίες.

Η φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, συναντήθηκαν με τον Κινέζο ηγέτη στην έναρξη μιας εκδήλωσης στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν ακανθώδη ζητήματα, από τις εμπορικές τριβές και τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα πλημμυρίσει με φθηνά προϊόντα κινεζικής κατασκευής επιδοτούμενα από το Πεκίνο μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσέγγιση της Κίνας με τη Ρωσία,που αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία από τους Ευρωπαίους.

«Αν και η συνεργασία μας έχει εμβαθύνει, έχουν εμβαθύνει και οι ανισορροπίες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στον Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Αναφέρεται στο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, το οποίο εκτοξεύτηκε στα 305,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Η επανεξισορρόπηση των διμερών μας σχέσεων είναι απαραίτητη… Είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα και την Ευρώπη να αναγνωρίσουν τις ανησυχίες μας και να προτείνουν πραγματικές λύσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η ΕΕ θέλει να δει «απτή πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο και την οικονομία». «Θέλουμε (…) η σχέση μας να είναι (…) αμοιβαία επωφελής», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση της Κίνας να αξιοποιήσει «την επιρροή της στη Ρωσία» πιέζοντας να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλούμε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία» προκειμένου «να τερματιστεί» ο «επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Πορτογάλος απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ.

Σι:  Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία

Απαντώντας ο Σι κάλεσε την ΕΕ να «κάνει σωστές στρατηγικές επιλογές». «Όσο πιο σοβαρή και περίπλοκη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει… να κάνουν σωστές στρατηγικές επιλογές που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού».

Με δεδομένη την «αστάθεια» στον κόσμο, οι κινέζοι και οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, για ακόμη μια φορά, να δείξουν διορατικότητα και δέσμευση και να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών κι αντέχει στη βάσανο της Ιστορίας», έκρινε επίσης.

Η Κίνα επιδιώκει τους τελευταίους μήνες να συσφίξει τη σχέση της με τη Γηραιά Ήπειρο. Παρουσιάζει τον εαυτό της ως πιο αξιόπιστο εταίρο από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη διεθνή σκηνή. Το Πεκίνο θέλει έτσι να αλλάξει η «διάθεση» των Βρυξελλών απέναντί του, που βρίσκει υπερβολικά εχθρική.

Ο Σι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα διατηρήσει ανοιχτές τις εμπορικές και επενδυτικές αγορές της, αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση περιοριστικών οικονομικών εργαλείων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ «δεν προέρχονται από την Κίνα», είπε.

Συνεργασία για το κλίμα

Οι δύο πλευρές προετοιμάζουν επίσης την υπογραφή μίας συμφωνίας-ορόσημου για τη συνεργασία στον τομέα του κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η συμφωνία πιθανότατα θα δεσμεύσει και τα δύο μέρη να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών και να υποβάλουν τα σχέδιά τους για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τη σύνοδο κορυφής COP30 στη Βραζιλία φέτος.

Διαβάστε ακόμα:

→ Τι γυρεύει η φον ντερ Λάιεν στην Κίνα