UniCredit ανακοίνωσε την απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς για την Banco BPM, τερματίζοντας μια αντιπαράθεση οκτώ μηνών με την ιταλική κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές, σε μια υπόθεση που φώτισε τα πολιτικά εμπόδια στις συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ευρώπη.
Σε επίσημη ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, η UniCredit δήλωσε ότι η προσφορά δεν μπορεί να προχωρήσει, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης έγκρισης από την κυβέρνηση.
Παρότι σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις, μια τελική συμφωνία θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο ακόμη και από την παρατεταμένη περίοδο προσφοράς, σύμφωνα με την τράπεζα.
«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την εφαρμογή του νόμου περί golden power δεν εξυπηρετεί ούτε την τράπεζα ούτε τους μετόχους της», δήλωσε ο CEO Αντρέα Ορσέλ.
Η απόσυρση συνιστά πλήγμα για τη στρατηγική του Ορσέλ να επεκτείνει την παρουσία της UniCredit στην ιταλική αγορά μέσω συγχωνεύσεων. Η εξαγορά της Banco BPM θεωρούνταν κομβικό συστατικό αυτού του σχεδίου.
Golden Power: Το πολιτικό μπλόκο της Ρώμης
Ο ιταλικός νόμος «golden power» επιτρέπει στο κράτος να μπλοκάρει ή να επιβάλλει όρους σε εξαγορές που αφορούν στρατηγικούς τομείς. Παρά τις νομικές εξελίξεις και τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση Μελόνι παρέμεινε αντίθετη με τη συμφωνία.
Την Τρίτη, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Ρώμη ετοιμάζει νέο διάταγμα που θα επαναφέρει τους περισσότερους περιορισμούς, παρά την ακύρωση δύο όρων από το διοικητικό δικαστήριο του Λάτσιο και τη σχετική επιστολή-προειδοποίηση της Ε.Ε. προς την ιταλική κυβέρνηση.
Το δικαστήριο διατήρησε πάντως την απαίτηση να αποχωρήσει η UniCredit από τη ρωσική αγορά και να διατηρηθούν αμετάβλητες οι επενδύσεις της Banco BPM στη θυγατρική Anima Holding.
Στρατηγική, αντιδράσεις και κόστος
Η UniCredit τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της στρατηγικής της και ότι οι εξαγορές είναι «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται μόνο αν αυξάνουν την αξία για τους μετόχους. Ορισμένοι επενδυτές χαιρέτισαν την απόφαση. Όπως δήλωσε ο Cole Smead της Smead Capital Management:
«Ο Ορσέλ προστάτευσε τους μετόχους από εξαγορές με κάθε κόστος».
Η προσφορά, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν περιλάμβανε ουσιαστικό premium, με τιμή περίπου 14,6 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Banco BPM την Τρίτη διαμορφωνόταν στα 15,6 δισ. ευρώ – ένδειξη ότι οι μέτοχοι ανέμεναν καλύτερη προσφορά (0,166 μετοχές UniCredit για κάθε μετοχή BPM).
Εμπλοκές και στην Ευρώπη
Η Κομισιόν, σε επιστολή της προς την κυβέρνηση Μελόνι, εξέφρασε ανησυχίες ότι η εφαρμογή του golden power ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες συγχωνεύσεων της Ε.Ε. και ότι δεν δικαιολογείται επαρκώς. Η Ε.Ε. είχε εγκρίνει προκαταρκτικά το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Η ιταλική ρυθμιστική αρχή Consob ανέστειλε για 30 ημέρες την προσφορά για να δώσει περισσότερο χρόνο στους μετόχους, αναγνωρίζοντας ότι η ασάφεια δεν τους επέτρεπε να διαμορφώσουν τεκμηριωμένη άποψη.
Η συμφωνία συναντούσε από την αρχή έντονη αντίσταση. Η Ρώμη προωθούσε διαφορετικό σχέδιο ενοποίησης του τραπεζικού τομέα, με «πυρήνα» τη Monte dei Paschi di Siena – στην οποία το Δημόσιο παραμένει μέτοχος. Η Banco BPM θεωρείτο εναλλακτικός υποψήφιος για συγχώνευση με τη MPS.
Το πολιτικό σκηνικό ήταν διχασμένο: η Λέγκα ήθελε κρατική παρέμβαση για να προστατευθεί η BPM, σημαντική τράπεζα στη Βόρεια Ιταλία – πολιτικό της προπύργιο. Η Forza Italia, αντίθετα, προτιμούσε την ελεύθερη αγορά.
Η απόσυρση από τη συμφωνία με την Banco BPM και το αδιέξοδο στην Commerzbank στη Γερμανία καταγράφουν δύο μεγάλες ήττες για τον Ορσέλ. Ωστόσο, η UniCredit έχει ολοκληρώσει μικρότερες στρατηγικές εξαγορές, όπως τραπεζών στη Ρουμανία, που ενισχύουν τη θέση της στην Ανατολική Ευρώπη.