Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε την Τρίτη ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα στη Στοκχόλμη και θα συζητήσουν πιθανότατα την παράταση της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου για μια συμφωνία που θα αποτρέψει την επιβολή σημαντικά υψηλότερων δασμών.
Ο Μπέσεντ δήλωσε στην εκπομπή Mornings With Maria του Fox Business Network ότι το εμπόριο με την Κίνα βρίσκεται σε «πολύ καλό σημείο» και οι συναντήσεις στη Στοκχόλμη θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
«Νομίζω ότι έχουμε πραγματικά προχωρήσει σε ένα νέο επίπεδο με την Κίνα, όπου είναι πολύ εποικοδομητικό και… θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα τώρα που το εμπόριο έχει κάπως σταθεροποιηθεί σε καλό επίπεδο», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι η Σουηδία θα φιλοξενήσει τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να συναντηθούν στη Σουηδία για να επιδιώξουν αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο Κρίστερσον.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό για να επιβεβαιώσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις και τους Κινέζους συμμετέχοντες.
Συναντήσεις αμερικανικής και κινεζικής αντιπροσωπείας
Από τα μέσα Μαΐου, ο Μπέσεντ έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ στη Γενεύη και το Λονδίνο για να επεξεργαστεί και να βελτιώσει μια προσωρινή εμπορική εκεχειρία που θα άρει τους τριψήφιους δασμούς αντιποίνων που απειλούσαν να διακόψουν κάθε εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής εμπορίου Λι Τσενγκγκάνγκ συμμετείχαν επίσης σε αυτές τις συνομιλίες.
Στις μέχρι στιγμής συνομιλίες, η Κίνα συμφώνησε να τερματίσει την απαγόρευση εξαγωγών σπάνιων γαιών και μαγνητών προς τις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις αποστολές λογισμικού σχεδιασμού ημιαγωγών και υλικών παραγωγής, καθώς και κινητήρων εμπορικών αεροσκαφών και άλλων αγαθών στην Κίνα.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές έθεσαν προθεσμία 90 ημερών για την επίλυση βαθύτερων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων των ΗΠΑ σχετικά με το κρατικά καθοδηγούμενο και επιδοτούμενο οικονομικό μοντέλο της Κίνας που βασίζεται στις εξαγωγές και έχει δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, η οποία κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα. Η Κίνα αρνείται ότι επιδοτεί τις βιομηχανίες της και αποδίδει την επιτυχία των εξαγωγών τους στην καινοτομία.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να επανέλθουν στο 145% από την πλευρά των ΗΠΑ και στο 125% από την πλευρά της Κίνας χωρίς συμφωνία ή διαπραγματευτική παράταση.
«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο παράτασης» στις συνομιλίες της Στοκχόλμης, δήλωσε ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της υπερβολικής εξάρτησης της Κίνας από την παραγωγή και τις εξαγωγές.
«Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να δούμε τους Κινέζους να μειώνουν μέρος αυτής της υπερπαραγωγής στον κατασκευαστικό κλάδο και να επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μιας καταναλωτικής οικονομίας», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο
Είπε ότι θέλει επίσης να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Κίνα σχετικά με τη συνέχιση της αγοράς ρωσικού και ιρανικού πετρελαίου που έχει υποστεί κυρώσεις και τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Μπέσεντ είπε ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη στη Γερουσία των ΗΠΑ για νομοθεσία που αποσκοπεί στην επιβολή δασμών 100% σε αγαθά από χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δηλαδή την Κίνα και την Ινδία.
«Θα είμαι σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Οι Ευρωπαίοι έχουν συζητήσει ένα μεγάλο θέμα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και θα είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους να είναι επίσης πρόθυμοι να επιβάλουν αυτά τα υψηλά επίπεδα δευτερογενών δασμών για το ρωσικό πετρέλαιο που έχει υποστεί κυρώσεις».
Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανακοινώσουν «μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες» με άλλες χώρες, και η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι μεταξύ αυτών, παρά την εκλογική ήττα για το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα με εξέπληττε αν δεν καταφέρουμε να διευθετήσουμε κάτι με την Ιαπωνία αρκετά γρήγορα», είπε ο Μπέσεντ.
Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι για τις περισσότερες χώρες, οι δασμοί θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» προς τα επίπεδα της 2ας Απριλίου από το τρέχον 10%, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν.
Πηγή: Reuters