Skip to main content

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία

EPA/JIM LO SCALZO

Η Ινδονησία είναι ο 23ος κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ

Σε εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες για πιθανούς όρους της συμφωνίας ή πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ.

«Μόλις έκανα μια εξαιρετική συμφωνία, για όλους, με την Ινδονησία. Συνεργάστηκα απευθείας με τον ιδιαίτερα σεβαστό Πρόεδρό τους», έγραψε ο Τραμπ στην προσωπική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ!!!», συμπλήρωσε.

Αυτή είναι η τέταρτη ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας του Τραμπ μέσα σε τρεις μήνες. Είχε προηγουμένως υποσχεθεί δεκάδες συμφωνίες με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, αλλά όπως αποδείχθηκε κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Μία από τις τέσσερις συμφωνίες που ανακοίνωσε ήταν με το Βιετνάμ αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.

Η ασταθής εμπορική πολιτική του Τραμπ έχει παραλύσει πολλές επιχειρήσεις

Επιχειρηματίες φοβούνται ότι οι νέες παραγγελίες που κάνουν για προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό θα μπορούσαν να δασμολογηθούν με δραματικά υψηλότερη φορολογία, δεδομένου ότι ο Τραμπ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τους συντελεστές που επιβάλλονται στις εξαγωγές μιας χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τέτοιους «πονοκεφάλους» μεταφέροντας την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό στην πράξη: Οι επιχειρήσεις μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων, αλλά και να χρειαστούν χρόνια – και πολλά εκατομμύρια δολάρια – πριν οι εγκαταστάσεις παραγωγής τεθούν σε λειτουργία. Στη συνέχεια δε, μόλις η παραγωγή μεταφερθεί στις ΗΠΑ, το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Η Ινδονησία είναι ο 23ος κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ

Η Ινδονησία είναι ο 23ος κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν εμπορεύματα αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εκεί την περσινή χρονιά. Ρούχα και υποδήματα ήταν τα δύο κορυφαία αγαθά που αγόρασαν οι Αμερικανοί.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Σιτηρά, καθώς επίσης πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ήταν οι κορυφαίες αμερικανικές εξαγωγές προς την Ινδονησία.