Skip to main content

Γιατί ξεμένει από «γεράκια» η ΕΚΤ

REUTERS/Jana Rodenbusch/File Photo

Οι ειδικοί της γερμανικής τράπεζας Commerzbank εξετάζουν τακτικά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ και τα ταξινομούν ως «γεράκια», «ουδέτερα» ή «περιστέρια»

Η θητεία επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λήγει φέτος. Ανάμεσά τους, αρκετά «γεράκια», όπως αποκαλούνται οι υποστηρικτές της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης  Ρόμπερτ Χόλτσμαν, για παράδειγμα. Γνωστός «αρχι-ίέραξ», ο 76χρονος Χόλτσμαν θα παραστεί για τελευταία φορά σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη. Η θητεία του Χόλτσμαν ως προέδρου της Αυστριακής κεντρικής τράπεζα, λήγει τον Αύγουστο.

«Είναι το τέλος μιας  από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής μου», λέει ο Χόλτσμαν  στην γερμανική Handelsblatt.

Εστω και την ύστατη ώρα πάντως, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας,  ζητά μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ. Ερωτηθείς εάν το Συμβούλιο θα πρέπει να πιέσει για άλλη μια φορά για μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ο Χόλτσμαν δήλωσε στην «Handelsblatt»: «Σίγουρα ναι».

Ο Χόλτσμαν έχει επανειλημμένα δηλώσει δημόσια ότι αντιτίθεται στην έκταση και τον ρυθμό των πρόσφατων μειώσεων των επιτοκίων – οκτώ από το περασμένο καλοκαίρι.

Τη θέση του Χόλτσμαν θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εργασίας της Αυστρίας, Μάρτιν Κόχερ. Ο Χόλτσμαν συμβούλευσε μάλιστα τον Κόχερ να «ακούσει τη δική του φωνή μετά από όλες τις αναλύσεις και να ενεργήσει ανάλογα»».

Ο Ολλανδός τραπεζίτης

Ο Χόλτσμαν δεν είναι το μόνο «γεράκι» που αποχαιρετά τον πύργο της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ φαίνεται να αποχαιρετά επίσης την Φρανκφούρτη καθώς έληξε τον Ιούνιο η δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της Ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μια τρίτη αποκλείεται. Ο Κνοτ χαρακτηρίζεται βέβαια ως «μετριοπαθές γεράκι» στους τραπεζικούς κύκλους, έχοντας χαλαρώσει τελευταία τις σκληροπυρηνικές του θέσεις στο θέμα των επιτοκίων.

Για την ιστορία, ο Κνοτ θεωρούνταν ήδη διάδοχος του Μάριο Ντράγκι το 2019, αλλά ηττήθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέσσερα γεράκια

«Αλλαγές συμβαίνουν κυρίως στην ομάδα των κεντρικών τραπεζιτών που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, γνωστών στην τεχνική ορολογία ως «γεράκια». Αποτέλεσμα; Ο αριθμός των «γερακιών» της ΕΚΤ μειώνεται σε τέσσερα», λένε παράγοντες της αγοράς.

Τον Ιούλιο έληξε η θητεία των κεντρικών τραπεζιτών της Φινλανδίας, Ολι Ρεν, της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, της Σλοβακίας, Πέταρ Κάζιμιρ.

Στη Σλοβενία επίσης, η θητεία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μπόστιαν Βάσλε έληξε στις 8 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί διάδοχος. Υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, ο  Βάσλε επιδίωξε μια δεύτερη θητεία, η πρόεδρος της χώρας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Άντον Ροπ. Ωστόσο, ο διορισμός του απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο υποδιοικητής Πρίμος Ντόλεντς ανέλαβε πλέον προσωρινά τα καθήκοντα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΚΤ, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Σλοβενία δεν έχει επί του παρόντος δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Εντουαρμτ Σκικλούνα ζήτησε επίσης άδεια απουσίας στα τέλη Ιουλίου λόγω της συνεχιζόμενης νομικής διαδικασίας εναντίον του, με την κατηγορία της διαφθοράς. Κατόπιν αιτήματός του, η Μάλτα εκπροσωπείται από τον Αναπληρωτή Διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Αλεξάντερ Ντεμάρκο, ο οποίος έχει πλήρες δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Το «Γερακόμετρο» της Commerzbank

Οι ειδικοί της γερμανικής τράπεζας Commerzbank εξετάζουν τακτικά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ και τα ταξινομούν ως «γεράκια», «ουδέτερα» ή «περιστέρια». «Το «Hawkometer» (Γερακό-μετρο), χωρίζει τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ ανάλογα με τη βασική τους στάση στη νομισματική πολιτική», εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Τα «γεράκια» τείνουν να προτιμούν μια αυστηρή νομισματική πολιτική, ενώ τα «περιστέρια» επιδιώκουν μια χαλαρή νομισματική πολιτική. « Ο μειούμενος αριθμός των «γερακιών» μεταξύ των νομισματικών αρχών της ευρωζώνης, συνηγορεί υπέρ μιας μάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής», λένε οι ίδιες πηγές.

Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων

Οι ειδικοί λένε πάντως ότι στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, τα βασικά επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα στο 2% ως το φθινόπωρο. «Ο τροχός στο ΔΣ συνεχίζει να γυρίζει και η ΕΚΤ θα πρέπει  να αποφασίσει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές εάν ο κύκλος των μειώσεων των επιτοκίων έχει τελειώσει ή αν η αβεβαιότητα από την εμπορική σύγκρουση ΕΕ-ΗΠΑ, θα συνεχιστεί», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

H Κλόντια Μπουχ , Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έστειλε μάλιστα ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: η αυστηροποίηση των  και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αναδιαμορφώνουν ραγδαία το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών.

Μήνυμα στις τράπεζες

Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μπουχ τόνισε ότι, παρόλο που η αντίδραση της αγοράς στις τελευταίες ανακοινώσεις δασμών ήταν σύντομη, τα υποκείμενα σημάδια υποδηλώνουν αυξανόμενους κινδύνους, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η Μπουχ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις πιθανές διαρθρωτικές επιπτώσεις των δασμών στην πραγματική οικονομία . «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών για τους ισολογισμούς των τραπεζών θα γίνουν εμφανείς μόνο με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε. «Οι υψηλότεροι δασμοί επιβραδύνουν το εμπόριο και μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την οικονομική υγεία των εταιρειών. Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εκδηλωθούν αυτές οι επιπτώσεις.