Skip to main content

ΕΕ: Παρουσιάζεται το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – Τα αγκάθια, οι νέοι φόροι και οι Big Tech

EUROPEAN UNION

Η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό επταετίας

Την Τετάρτη το μεσημέρι η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτεραιότητές της και τα βασικά σημεία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον μακροπρόθεσμο δηλαδή προϋπολογισμό της ΕΕ (2028-2035).

Στόχος είναι το νέο ΠΔΠ να αντανακλά τις μελλοντικές ανησυχίες για την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία, «χωρίς να υπονομεύεται η στήριξη της ΕΕ στις περιφέρειες και τις αγροτικές κοινότητες».

Σημειώνεται πως για να εγκριθεί, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεγάλο παζάρι

Όλα τα κράτη-μέλη θέλουν μερίδιο από το επταετές ταμείο της Κομισιόν του 1,3 τρισ. ευρώ, με επίκεντρο την άμυνα, τη γεωργία και βέβαια το κοινό χρέος από την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ερωτήματα για το ΠΔΠ τα οποία ζητούν απάντηση: Το μέγεθος του προϋπολογισμού, η αποπληρωμή του κοινού χρέους, ο ρόλος των περιφερειών της ΕΕ.

Με δεδομένες τις τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες (βλέπε δασμούς), είναι αναμενόμενη η αύξηση των φόρων και η μείωση των κονδυλίων για κάποιους τομείς. Συγκεκριμένα και πάλι σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει έως και κατά 20% τους προϋπολογισμούς για τη γεωργία και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με το Politico, η μεγάλη ιδέα της φον ντερ Λάιεν είναι να συγχωνεύσει προγράμματα (βλέπε ΕΣΠΑ) σε ένα ενιαίο ταμείο, το οποίο θα καθορίζει τις δαπάνες.

Εκφράζονται φόβοι ότι η παράδοση των χρημάτων σε κυβερνήσεις -που θα στερήσει τη δυνατότητα ελέγχων από τις φτωχότερες περιφέρειες, όπως συμβαίνει σήμερα- θα μπορούσε όχι μόνο να υπονομεύσει τον στόχο της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και να τις διευρύνει.

Νέοι φόροι και Big Tech

Τι γίνεται όμως με τους νέους φόρους; Οι πληροφορίες του Politico μιλούν για φόρους στα ανακυκλωμένα ηλεκτρικά απόβλητα, στα προϊόντα καπνού και τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Εδώ βέβαια υπάρχει κάτι οξύμωρο: Η ΕΕ πήρε πίσω τον φόρο που σκόπευε να επιβάλει στις λεγόμενες Big Tech, με στόχο (άραγε;) τον εξευμενισμό του Ντόναλντ Τραμπ και με φόντο τους νέους δασμούς 30% που θα ισχύουν από 1η Αυγούστου.

Σε μια μεγάλη νίκη του Αμερικανού προέδρου, η ΕΕ υπαναχώρησε από τους φόρους στους κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Meta.

Αναφορικά τέλος με το θέμα του κλίματος, η επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Τερέσα Ριμπέρα, πιέζει να αυξήσει -ή τουλάχιστον να διατηρήσει- τον στόχο του 30% για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, προκειμένου να δείξει ότι οι Βρυξέλλες δεν εγκαταλείπουν την πράσινη ατζέντα.

Ωστόσο, ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Πιότρ Σεραφίν, πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, θεωρώντας ότι ένα τόσο υψηλό όριο θα δυσκολέψει την ανακατανομή των πόρων με βάση τις τρέχουσες ανάγκες (δηλαδή τα αμυντικά κονδύλια), παρόλο που η Ευρώπη πλήττεται σφοδρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη

Σε θέσεις μάχης η ΕΕ για το νέο μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034