Skip to main content

Οι δασμοί 30% του Τραμπ δοκιμάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές και την ενότητα της ΕΕ

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ευρώπη εξετάζει διάφορες εναλλακτικές, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η Γαλλία σκοπεύει να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο κατά των ΗΠΑ

Αναστάτωση στους επενδυτές προκαλεί η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Αυγούστου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα το πρωί, με το Brent να ενισχύεται κατά 0,20% στα 70,50 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 68,57 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπάρχουν εικασίες στην αγορά ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακοινώσει αργότερα σήμερα αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ανάμεσα στις σχεδιαζόμενες κυρώσεις φαίνεται πώς θα είναι η επιβολή δασμών σε μεγάλους πελάτες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Το Bitcoin επιταχύνει επίσης την πρόσφατη, πρωτοφανή άνοδο του. Η αξία του παλαιότερου και πιο γνωστού κρυπτονομίσματος ξεπέρασε τα 120.000 δολάρια για πρώτη φορά στις πρώτες συναλλαγές. Στην πλατφόρμα συναλλαγών Bitstamp, η τιμή  του Bitcoin αυξήθηκε στα 121.488 δολάρια.

«Οι επενδυτές ήλπιζαν πρόσφατα σε μια σύντομη συμφωνία για την εκτόνωση της εμπορικής σύγκρουσης μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, αλλά τώρα η ΕΕ πρέπει να βρει μια απάντηση», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς, στις Βρυξέλλες.

Ο δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο σηματοδότησε, στην πραγματικότητα, μια αστάθεια στις τιμές της αγοράς και στις επενδύσεις. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ανοίγουν την εβδομάδα με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εμπορίου των 27 κρατών μελών για να συζητήσουν τι θα κάνουν, αν και η Κομισιόν διστάζει να απαντήσει, ελπίζοντας σε μια διαπραγμάτευση ως την τελευταία ώρα.

«Μπορεί ο Τραμπ να έχει κερδίσει τη φήμη στο χρηματιστήριο ως ο «Άνθρωπος TACO»- που πάντα διστάζει- με τις διάφορες ανατροπές στου;ς αμερικανικούς δασμούς, αλλά πλέον, οι  προσδοκίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποχωρήσει απέναντι στην ΕΕ και ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τόσο άσχημα όσο φοβόντουσαν στις Βρυξέλλες, μπορούν να αποδειχθούν παραπλανητικές», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Οι γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις

Το κλειδί τώρα βρίσκεται στην αναμονή και στις γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις που, όπως συμβαίνει συχνά, ρυθμίζουν την αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς και τον εμπορικό πόλεμο που πυροδοτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος πιέζει σκληρά για να αποφύγει έναν δασμολογικό πόλεμο. Εάν οι δασμοί αντιμετωπιστούν με αντιδασμούς, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πληρώσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τις αμερικανικές.

«Μπορεί οι εμπρηστικές ομιλίες του προέδρου Τραμπ  να μην προκαλούν πλέον την ανησυχία που πυροδότησαν πριν από λίγες εβδομάδες στους επενδυτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αρνητικός τόνος δεν θα επικρατήσει στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Η «εναλλακτική» της Ευρώπης

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη εξετάζει διάφορες εναλλακτικές. Η Κομισιόν θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στον τομέα της εμπορικής πολιτικής, αλλά ολοκληρώνει και  ένα δεύτερο πακέτο αντιμέτρων που στοχεύουν σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτά  τα αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν «πολύ γρήγορα», εάν η ΕΕ το αποφασίσει.

Μια άλλη επιλογή, ωστόσο, θα ήταν ο ακόμη αχρησιμοποίητος Μηχανισμός Καταναγκασμού  για την αντιμετώπιση πιθανών ξένων πιέσεων που επιδιώκουν να ασκήσουν οικονομική πίεση στην Ένωση για να επιβάλουν αποφάσεις κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, επεσήμαναν αυτή την πιθανότητα τους πρώτους μήνες της εκστρατείας επιβολής δασμών για την επίθεση σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ωστόσο, πιστεύει ότι η ΕΕ δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Ο μηχανισμός αυτός  δημιουργήθηκε για «έκτακτες καταστάσεις και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν, η οποία επέμεινε ότι είναι «ώρα για διαπραγματεύσεις», παρόλο που η ΕΕ έχει δείξει ότι «είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια».

Η φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, τονίζει τη σημασία που αποδίδουν πλέον οι 27 χώρες στη διαφοροποίηση των εμπορικών τους σχέσεων και στην αναζήτηση συμμαχιών με άλλους σχετικούς εταίρους στη διεθνή σκηνή.

Ο φόβος της Γαλλίας

Πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν πάντως φόβους ότι η Γαλλία σκοπεύει να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο κατά των ΗΠΑ, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Παρισιού για διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών από τώρα έως το 2027.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι η σύγκριση των αμυντικών δαπανών και των δασμών είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια, κάνει μεγάλο λάθος. Επειδή είναι σαφές ότι ο Μακρόν θέλει να δείξει στον Τραμπ ότι μπορεί να είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, ακόμη και αν αποδέχθηκε το αμερικανικό αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ», σημειώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η ΕΕ υποχρεούται πάντως να ακολουθεί ενιαία πολιτική μόνο όταν επιβάλλει δασμούς σε άλλες χώρες. Όταν η ΕΕ είναι ο αποδέκτης δασμών – όπως στην προκειμένη περίπτωση – δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίζει να εμπλακεί σε διαφοροποιημένες διαπραγματεύσεις.