Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για μια νέα μείωση των επιτοκίων, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η Ίζαμπλελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παράλληλα, βλέπει ως πιθανότερο το σενάριο του 10% για τους δασμούς Τραμπ στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακόμα μία μείωση των επιτοκίων
Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, στη συνέντευξή της παρατήρησε ότι η αβεβαιότητα φαίνεται, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, να έχει «επιβαρύνει λιγότερο την οικονομική δραστηριότητα από ό,τι νομίζαμε και επιπλέον αναμένουμε μια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση που θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομία».
«Έτσι, συνολικά, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στη Ευρωζώνης είναι πλέον πιο ισορροπημένοι», τόνισε η ίδια.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων David Barwick και Marta Vilar για αν το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό σημείο, αποδυναμώνει το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω μείωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αυξημένες πιθανότητες επιβολής δασμών από τον Τραμπ, η Γερμανίδα ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα γινόταν μόνο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες ενδείξεις.
«Θα υπήρχε λόγος για νέα μείωση των επιτοκίων μόνο αν βλέπαμε ενδείξεις σημαντικής απόκλισης του πληθωρισμού από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα. Και προς το παρόν, δεν βλέπω ενδείξεις για κάτι τέτοιο», παρατήρησε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες και ειδικά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να υπάρξει εκ νέου μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Το επικρατέστερο σενάριο: δασμοί 10%
Παράλληλα, φλέγον ζήτημα για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης είναι το ποσοστό δασμών που τελικά θα επιβάλει ο Τραμπ, με την προθεσμία επιβολής τους όλο να αναβάλλεται. Για αυτό και σε κύκλους αναλυτών τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα σενάρια που παίζουν δεν είναι πολλά.
Σύμφωνα με αναλυτές που μιλούν στην «Ν», το πιθανότερο σενάριο για τους δασμούς Τραμπ είναι αυτό του 10%, της ίδιας τάξης μεγέθους δηλαδή με το ποσοστό δασμών που επιβλήθηκε στην Ιαπωνία επειδή η οικονομία της Ευρωζώνης –αναφέρουν- έχει περισσότερα παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της οικονομίας της Ιαπωνίας. Από την άλλη, το σενάριο για επιβολή δασμών 25%, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό λόγω και πάλι των χαρακτηριστικών της οικονομίας της Ευρωζώνης που δεν μοιάζει με αυτά του Ην. Βασιλείου.
Σε σχετικό ερώτημα απάντησε και η Σνάμπελ στο πλαίσιο της συνέντευξής της. Η ερώτηση αφορούσε μεν στο αν τελικά η Ευρωζώνη «τη γλιτώσει» με ένα γενικό ποσοστό 10% στους δασμούς και με επιμέρους δασμούς σε ορισμένους τομείς και κάποιες εξαιρέσεις για άλλους, ενώ το δεύτερο σκέλος της ερώτησης ήταν για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης παραδέχθηκε ότι πράγματι φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς κινούνται προς το βασικό σενάριο της ΕΚΤ.
«Φυσικά, παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων», επισήμανε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι «οι δασμοί έχουν βραχυπρόθεσμα επιβαρυντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα, γεγονός που θα στηρίξει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», εκτίμησε.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Ίζαμπελ Σνάμπελ βλέπει «μια καθαρή πληθωριστική επίδραση μεσοπρόθεσμα», επειδή, όπως εξηγεί, η ασθενική επίδραση από μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία και η πιθανή εκτροπή του εμπορίου είναι πιθανό να αντισταθμιστεί -ή ακόμη και να υπερκαλυφθεί- από τις επιδράσεις από την πλευρά της προσφοράς, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα συνήθη υποδείγματα προβλέψεων της ΕΚΤ.
«Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κλυδωνισμοί που ωθούν το κόστος και διαπερνούν τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και η απώλεια αποτελεσματικότητας από έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο», τόνισε.