«Η Γαλλία δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια από την Ιταλία» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπά: Η απόδοση του γαλλικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,67%, ενώ του ιταλικού στο 2,65%. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά από το 2005, έχει υποχωρήσει κάτω από το επιτόκιο του γαλλικού πενταετούς ομολόγου.
Η προειδοποίηση του Λομπάρ αποκαλύπτει τη σταδιακή υποβάθμιση της Γαλλίας όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα. Η Γαλλία είναι επομένως από τις χώρες με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη Δυτική Ευρώπη. Και η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι τα γαλλικά ομόλογα προσφέρουν πλέον την υψηλότερη απόδοση από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο δανειολήπτη της ευρωζώνης, πίσω μόνο από τη Λετονία σε ολόκληρο το μπλοκ», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, το Παρίσι δανειζόταν με επιτόκιο 2,54% για πέντε χρόνια. Αυτό το επιτόκιο έχει παραμείνει στάσιμο μέχρι σήμερα, ενώ άλλες χώρες έχουν δει το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται.
Η Ελλάδα νικά τη Γαλλία
Τρεις γειτονικές χώρες έχουν δει τις αποδόσεις των ομολόγων τους να μειώνονται κάτω από αυτά της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια.Αυτή είναι η Ισπανία η οποία είδε το πενταετές ομόλογό της να μειώνεται από 2,94% την 1η Ιανουαρίου 2023, σε 2,42% σήμερα. Η δεύτερη χώρα που ξεπέρασε το Παρίσι δεν είναι άλλη από την Πορτογαλία, της οποίας το πενταετές ομόλογο μειώθηκε από 2,75% σε 2,36% σε δύο χρόνια.
Αλλά και η Ελλάδα, με τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 2,60%.
Αντίθετα, η Γαλλία χάνει την αξιοπιστία της απέναντι στους χρηματοδότες, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. Ο λόγος: η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να περιορίσει τα δημόσια ελλείμματα. Το επίπεδο των δημόσιων δαπανών, αντιπροσωπεύει «το 57% του ΑΕΠ, δέκα μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών», σύμφωνα με τον Ερίκ Λομπάρ.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξυγιάνει αυτά τα δημόσια οικονομικά αν δεν θέλει να δει το κράτος να δανείζεται σε υψηλές τιμές», προσθέτει.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας
Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών αυτό το καλοκαίρι.Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις μήνες, φτάνοντας τα 3.345 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών, σε μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος από 5,4% του ΑΕΠ σε 4,6%. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια από το 2011.
Στην πραγματικότητα, αν δεν υπάρξουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, τα δημόσια οικονομικά είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Αυτό υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης τον Σεπτέμβριο από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. «Μεσοπρόθεσμα, εφόσον η Γαλλία παραμένει η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη όσον αφορά τα ελλείμματα, οι οίκοι αξιολόγησης είναι πιθανό να συνεχίσουν τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις τους και να ωθήσουν την αξιολόγηση της Γαλλίας στην κατηγορία « Α», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
«Ασθενής» της Ευρώπης
Η πολιτική και δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας την έχει καταστήσει τον «άρρωστο» της Ευρώπης. Η καταστροφική απόδοση του γαλλικού δημόσιου χρέους και το μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα στέλνουν ένα μήνυμα: Το φάσμα της «ιταλοποίησης» της Γαλλίας επιστρέφει στο δωμάτιο. «Η κατάσταση αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθεί από το 2026», λένε οι ειδικοί.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να ξεπεράσει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας- το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 116% του ΑΕΠ -αυτό της Ιταλίας,τα επόμενα χρόνια. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στο 135% του ΑΕΠ, αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, αναμένεται να σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια χάρη σε ένα δημόσιο έλλειμμα που θα μπορούσε σύντομα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
«Ενώ όλες οι άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία – έχουν εκμεταλλευτεί χρόνια πληθωρισμού για να μειώσουν τους δείκτες δημόσιου χρέους τους, η Γαλλία – της οποίας το έλλειμμα είναι τώρα το υψηλότερο στην ευρωζώνη – μένει ακόμη πιο πίσω», παραδέχεται ο Πιερ Μοσκοβισί, πρόεδρος σήμερα του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μεταξύ 2012 και 2014. ευρωζώνης
Εύθραυστη κυβέρνηση
Το τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης μειοψηφίας του Φρανσουά Μπαϊρού προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2029, γεγονός που θα το ευθυγραμμίσει με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, αυτός ο στόχος είναι απίθανο να επιτευχθεί.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπαϊρού είναι εύθραυστη και προφανώς είναι απίθανο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει σαρωτικές περικοπές δαπανών.
Η Γαλλία βιώνει μήνες πολιτικής αναταραχής μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση Μπαϊρού «κρέμεται» στη Βουλή από τις ορέξεις της Μαρίν Λεπέν.
«Αυτή η πολιτική αστάθεια έχει κάνει την εξέλιξη της οικονομίας της ακόμη πιο ασταθή.Η θεσμική παράλυση παρεμποδίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο πολιτικός ορίζοντας είναι ασαφής: οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι το 2027 και με τον Μακρόν ήδη εκτός παιχνιδιού, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν είναι φαβορί για να κερδίσει με υποσχέσεις για αυξημένες κοινωνικές δαπάνες.