Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(FED) πρότεινε την Πέμπτη να χαλαρώσει τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει τις μεγάλες τράπεζες, διευκολύνοντάς τες να θεωρούνται «καλά διαχειριζόμενες», αίροντας ένα εμπόδιο για πιθανές εξαγορές και άλλους περιορισμούς.
Η πρόταση θα προσαρμόσει το εποπτικό πλαίσιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τις μεγάλες τράπεζες, όπου οι επόπτες βαθμολογούν τις τράπεζες με βάση τέσσερα ξεχωριστά κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες αλλαγές θα διευκόλυναν τις τράπεζες να λάβουν συνολικά μια αξιολόγηση «καλά διαχειριζόμενη», απαιτώντας ανεπάρκειες σε πολλαπλές κατηγορίες αντί μόνο σε μία, όπως απαιτείται σήμερα.
Τι ισχύει σήμερα με την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα για τις μεγάλες τράπεζες, που θεσπίστηκε το 2018, οι εταιρείες βαθμολογούνται σε τρεις κατηγορίες: κεφάλαιο, ρευστότητα, διακυβέρνηση και έλεγχοι. Σε κάθε κατηγορία, οι τράπεζες μπορούν να λάβουν τέσσερις βαθμολογίες: ανταποκρίνεται γενικά στις προσδοκίες, ανταποκρίνεται υπό όρους στις προσδοκίες, ανεπαρκής-1 και ανεπαρκής-2. Προς το παρόν, εάν μια τράπεζα λάβει αξιολόγηση «ανεπαρκής-1» σε οποιαδήποτε κατηγορία, δεν μπορεί να θεωρηθεί «καλά διαχειριζόμενη» και υπόκειται σε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι τράπεζες θα χρειάζονταν μια τέτοια αξιολόγηση σε πολλαπλές κατηγορίες ή μια ενιαία αξιολόγηση με ανεπάρκεια 2, για να χάσουν την ιδιότητα «καλά διαχειριζόμενη».
Οι τράπεζες εκφράζουν τα παράπονά τους εδώ και χρόνια ότι το τρέχον εποπτικό σύστημα είναι υπερβολικά επικριτικό και υποκειμενικό, ιδίως στον τρόπο με τον οποίο οι επόπτες βαθμολογούν τη διακυβέρνηση και τους ελέγχους. Έχουν πιέσει τις ρυθμιστικές αρχές να το καταστήσουν πιο διαφανές και προβλέψιμο και να τονίσουν τη συνολική οικονομική ισχύ που φαίνεται στο κεφάλαιο και τη ρευστότητα των τραπεζών.
Η αντιπρόεδρος της Fed για την Εποπτεία, Μισέλ Μπόουμαν, σημείωσε σε δήλωσή της ότι τα δύο τρίτα των μεγάλων τραπεζών που εποπτεύονται από την Fed θεωρούνται ότι δεν διαχειρίζονται καλά στο πλαίσιο του τρέχοντος συστήματος, παρά το γεγονός ότι έχουν ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας. Υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα ευθυγραμμίσουν καλύτερα την εποπτεία με τους «βασικούς, ουσιώδεις χρηματοοικονομικούς κινδύνους».
«Αντιμετωπίζοντας αυτήν την αναντιστοιχία μεταξύ των αξιολογήσεων και της συνολικής κατάστασης της εταιρείας, η πρόταση υιοθετεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για να προσδιορίσει εάν μια εταιρεία είναι καλά διοικούμενη», είπε.
Η Μπόουμαν πρόσθεσε ότι η Fed θα εξετάσει περαιτέρω τροποποιήσεις στα προγράμματα εποπτείας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής υιοθέτησης μιας συνολικής σύνθετης αξιολόγησης για κάθε τράπεζα σε αντίθεση με διακριτές βαθμολογίες σε πολλαπλές κατηγορίες.
Εναντίον της πρότασης ο Μάικλ Μπαρ
Αλλά ο διοικητής της Fed, Μάικλ Μπαρ, ο οποίος κατείχε την κορυφαία ρυθμιστική θέση της κεντρικής τράπεζας πριν από την Μπόουμαν, ψήφισε κατά της πρότασης. Σε δήλωσή του, προειδοποίησε ότι θα υπονόμευε την εποπτεία επιτρέποντας σε τράπεζες με προβλήματα διαχείρισης να αξιολογούνται ως καλά διοικούμενες και θα μείωνε τα κίνητρα για την επίλυση υποκείμενων προβλημάτων.
«Εάν επιτρέψουμε σε εταιρείες που έχουν σημαντικές αδυναμίες διαχείρισης να εξαγοράσουν άλλες εταιρείες, αυτό θα αύξανε την πιθανότητα και το κόστος της αποτυχίας τους», είπε.
Πηγή: Reuters